Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Specials arrow Avishkar met haar magistrale begeleidingskunt op RD Burman Festival
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Avishkar met haar magistrale begeleidingskunt op RD Burman Festival E-mail

ImageZondag 25 februari was het geïmproviseerde tuinhuis SUNRISE, ooit vanuit Amsterdam Zuid-Oost verkast naar de Waldorpstraat te Den Haag, stampvol met Hindoestaanse gasten die voor de zoveelste maal getuige wensten te zijn van het inmiddels roemruchte R.D. Burmanfestival. De aanwezigen waren voor hun doen keurig en stijlvol uitgedost in de beste kledingstukken die ze voor die dag tussen hun kledingcollectie vandaan, tevoorschijn konden grissen. Je kon tussen hen ook diegenen eruit halen die voor een mogelijke dating spefktakel er naar toe waren gegaan. De muzikanten van de optredende band Avishkar hadden zich verpakt in rood overhemd met een gilet waardoor ze er helemaal als cruisekelners bij liepen. Opvallend was een gezelschap dat zich gedurende de hele show het dichts bij de bar ophield in plaats van plaats te nemen tussen het muziekminnende publiek. Aan de bar kon men met kennelijk restante overhemdknopen, die men aan een andere uithoek van de bar voor veel geld kon kopen, een drankje bestellen. Voor die avond deden deze knopen dienst als wettig betaalmiddel. Doordat iedere barkeeper bij het serveren van bijvoorbeeld wijn zijn eigen geijkt maatglas hanteerde, stonden wijndrinkers zich daardoor ongeduldig te verdringen in de rij die leidde naar de ober die het royaalst inschonk.

Wijlen, Rahul Dev Burman, waar het festival aan gewijd was, was in leven een musical director van uitzonderlijke kwaliteit. Als Bengaal verhuisde hij naar Calcutta voor studiedoeleinden omdat hij reeds in jonge jaren al blijk van gaf een Paganini te zijn op de mondharmonica. Na een geflopt huwelijk met ene Nita Patel papte hij aan met de inmiddels tot een oldtimer verworden Asha Bhosle, reden ook waarom Burman verantwoordelijk was voor de muzikale omlijsting van de meeste liederen van deze zangeres. In 1974 werd hij uitverkoren tot de beste musical director. Burmans’muziek liet zich kenmerken door onregelmatige ritmiek , gecombineerd met bas, sax en andere instrumenten. De nuancering van de klank-en ritmesterkte in zijn muziek was in zijn tijd een betrekkelijk jonge uitvinding. Het schokkende aanzwellen en zwakker worden van zijn orkest verleende aan de sfeer een zekere perfectionering van de instrumenten. Desalniettemin bediende Burman zich in zeer beperkte mate van symfonien en orkestraal werk. Daardoor werd niet alleen de nuancering van de klanksterkte van zijn muziekinstrumenten formidabel maar werden de grenzen tussen diverse ritmische vormen steeds doorgetrokken. Het geheim van Burmans’dramatische expressie lag in de scherpte van de dynamische differentiering en in de spanwijdte van de tegenstrijdige polen van zijn muziekstukken. Het leek alsof hij van een melancholisch instrument middels overdrijving iets bespottelijks kon maken. Tegelijkertijd had de compositie van Rahul dev Burman één van de meest vrije en stoutmoedigste vormen. Hij liet in zijn composities niet slechts alle technische kunstgrepen meespelen maar heeft hij ook een volheid aan expressie n harmonie bereikt in een onbegrensde verscheidenheid die bijna kosmisch aandoet. In zijn ritmische mimiek werkte hij bijvoorbeeld met een thema, met de omkering ervan en vervolgens weer met het gehele stuk en gelijk met het spiegelbeeld ervan. Burmans’ heeft een aparte muziek kunnen vastleggen en kunnen vervoeren tot een opzienbarend verworven bezit.

De eerste melodie van Burmans’ muziek werd vertolkt door de muziekgroep Avishkar, welke onder leiding staat van Ronny Bikharie. Het intronummer dat gespeeld werd, klonk vanwege het opdringerige saxofoon geluid en andere ritmische invallen nogal bliksemend en orkanend in de oren. De zanger Shekhar Kumar bracht wat sfeer door een lied van Kishor Kumar te zingen met ingetogen passie, verklankt met een uiterst behoedzaam timbre. De muzikale begeleiding klonk hier zeer fijnzinnig afgewerkt en subtiel gebalanceerd. Een aanstormende zangeres, Madhu Lalbahadursingh genaamd, kwam met een nummer in het vizier maar kon met haar stemsouplesse de middelmatigheid amper overstijgen. Pas in een volgend nummer liet zij duidelijk blijken dat men zich in haar inderdaad geen dilettantistische zangeres heeft vergist. Zij verklaarde tegenover ondergetekende dat zij uit een muzikale familie afkomstig zou zijn en o.a. in Mandirs’ had gezongen. Een in Nederland wonende Indiase zanger, toevallig ook een Bengaal, bracht een nummer ten gehore waar vocalistisch bezien niets aan af te dingen viel. Hij gooide het eruit met een enorme zelfverzekerdheid en zelfbeheerstheid. Bij de bank genomen blonken al de deelnemers uit met hun inbreng. De uit Suriname afkomstige zangeres Elshout had waarschijnlijk veel voordeel aan haar niet-hindoestaanse afkomst. Qua stemhoogte, klank, kleur, resonantie etc. schuurde zij met haar song dicht tegen de legendarische Asha Bhosle aan. De muziek van Avishkar was sierlijk en bevallig en tot in de punten goed afgewerkt waardoor de overige zangers zich helemaal omkranst wisten door de magistrale begeleidingskunst van Avishkar.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!