Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Health arrow Orgaandonatie
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Orgaandonatie E-mail
 

Stel je eens voor. Je vader van 50 heeft net iets teveel bara's op en krijgt een enorme hartaanval. Hij ligt op de intensive care, artsen proberen van alles, maar de enige mogelijkheid om hem nog te redden is een harttransplantatie. En donorharten zijn helaas erg schaars…

Het is natuurlijk niet leuk om aan de dood te denken (althans, voor de meesten dan), het heeft toch iets engs. Maar als het goed is gaat iedereen toch wel eens dood, en het kan dus wel nuttig zijn om eens te bedenken of je je ook na je dood niet nuttig kan maken voor de samenleving. Door orgaandonor te worden bijvoorbeeld. 

Nederland (West-Europa eigenlijk) kent een enorm tekort aan orgaandonoren. Zelf heb ik het idee dat het aantal orgaandonoren onder de allochtonen relatief gezien nog veel minder is dan onder autochtonen. En dat is jammer want er komen steeds meer allochtonen en bij transplantatie wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk genetische gelijkheid tussen orgaan en ontvanger te krijgen, zodat het lichaam het donororgaan accepteert. Dat betekent dus in de praktijk dat allochtonen toch minder kans maken om een donororgaan te krijgen. En dat er meer kans is op afstoting van het orgaan, als ze er wel eentje krijgen. Nu zal extreem rechts hier natuurlijk niet zo mee zitten, maar het is natuurlijk wel zonde van de mensenlevens. 

Waarom zijn mensen eigenlijk geen orgaandonor? Eén van de redenen heb ik al eerder genoemd. Mensen durven nog niet aan hun dood te denken. Door het invullen van een donorcodicil lijkt het net of je je doodsakte tekent, alsof de dood dichterbij is. Dat is natuurlijk niet zo. Voor zover ik weet is het Donorregister niet in handen van de duivel. Of je moet Kok&Co natuurlijk als de afgezanten van de hel zien.

Een andere reden om niet te registreren is de religie. Veel mensen weten niet of hun religie het wel toestaat dat je organen na je dood worden gebruikt voor andere zaken dan crematie/begrafenis. Zelf zou ik dat ook niet weten, dus ik zal hier verder weinig over zeggen. Het lijkt me alleen onlogisch dat je voor eeuwig (en misschien zelfs langer) in de hel zal branden omdat je op deze wijze andere mensen wil helpen. 

Wat mij opvalt is dat ook onwetendheid een belangrijke reden is voor mensen om zich niet op te geven als donor. Er doen allerlei geruchten de ronde over dat je organen worden gebruikt terwijl je nog leeft en dat soort dingen. Mensen zijn bang dat als ze zich opgeven als orgaandonor, ze helemaal leeggeroofd worden, terwijl ze eigenlijk nog kans hadden om te overleven. En nadat de organen zijn verwijderd hebben ze die kans uiteraard niet meer.  Hier kan ik gelukkig wel wat over zeggen (anders zou dit artikel toch weinig nuttige informatie bevatten…). Organen kunnen alleen worden gebruikt als de donor overleden is door hersendood. Dat wil zeggen dat de hersenen absoluut geen activiteit meer vertonen (ze zijn dus dood). Aangezien je zonder je hersenen moeilijk verder kan leven ben je dus dood. Deze manier van overlijden is nodig, omdat de organen dan nog "leven". Organen hebben bloed nodig, anders sterven ze af. Wanneer een persoon hersendood is, kan de bloedsomloop tijdelijk nog kunstmatig doorgaan. Dit geeft de artsen tijd om de organen eruit te halen en zo snel mogelijk te transplanteren bij een ander. 

Doordat een hersendode door de kunstmatige bloedsomloop dus nog een hartslag heeft, warm aanvoelt, en zich eigenlijk dus helemaal gedraagt zoals een dode zou moeten doen, lijkt het alsof hij nog leeft. Hierdoor kan het misverstand ontstaan dat dit het geval is. Maar nogmaals, een hersendode is op geen enkele manier weer levend te krijgen. Artsen zijn nog steeds geen goden, alhoewel sommigen dat nog steeds al te graag willen geloven. Het is trouwens zo dat een arts zijn uiterste best doet om een patiënt te redden. De arts zal iemand dus niet eerder laten overlijden, omdat hij/zij donor is (misschien wel omdat de arts de patiënt niet mag, maar niet omdat de patiënt donor is). Het leven van de patiënt staat voorop, er wordt pas aan donormogelijkheid gedacht als deze hersendood is. En de diagnose hersendood wordt ook pas gesteld na een zeer zorgvuldig onderzoek volgens het Hersendoodprotocol. Hierin zijn de volgende onderzoeken voorgeschreven (overgenomen van www.donorvoorlichting.nl):

  1. Voordat de hersendood kan worden vastgesteld, moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten bepaalde oorzaken van bewusteloosheid en reactieloosheid (zoals onderkoeling en vergiftiging) zijn uitgesloten en moet de hersenbeschadiging onbehandelbaar zijn.
  2. Uit onderzoek moet het ontbreken van zowel bewustzijn als van hersenstamreflexen blijken.
  3. Uit aanvullend onderzoek in de vorm van een Elektro-encefalogram (EEG) en een apneutest (ademhalingstest) moet blijken dat er in de hersenen geen electrische activiteit meer is en dat er geen spontane ademhaling meer is. 

Het is dus best nuttig om eens stil te staan bij het donorschap.Voor (veel) meer informatie over orgaan- en weefseldonatie kun je terecht op de website van de Stichting Donorvoorlichting op www.donorvoorlichting.nl (internet is niet moeilijk…). Een formulier invullen kost weinig tijd en wie weet zorg je na je eigen lange, gezonde en gelukkige leven er voor dat een kind geen wees wordt. Een mooie gedachte om mee te leven en te sterven.

Vishal Hira

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!