Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Religie arrow Holi Phagwa geeft je wat je zoekt; verbroedering, spiritualiteit en Nieuwjaar
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Holi Phagwa geeft je wat je zoekt; verbroedering, spiritualiteit en Nieuwjaar E-mail
ImageZoals u weet nadert het Phagwafeest weer. Vanaf zaterdag 22 maart kan dit gevierd worden tot en met dinsdag 25 maart 2008 (boerhwa mangar). Deze viering gaat gepaard met het zingen van chautaals, oelara’s en kabiers; de muziekstijlen die bij dit feest van oudsher horen. De holika verbranding vindt plaats op vrijdag 21 maart 2008. Helaas zal deze ceremonie in Wijchen niet plaatsvinden. De verbranding symboliseert de overwinning van het goede op het kwaad dat in de mens huist.
Phagwa en Basant Panchami:
Het is gebruikelijk om na Basant Panchami of Vasant Panchami (40 dagen voor Phagwa) regelmatig chautaals te zingen. Enkele betekenissen/ waarden van Basant Panchami:
Basant Panchami is de eerste dag van de lente in India. De natuur begint te ontwaken en wordt met de dag mooier en voller van kleur. Het gebruik van gekleurde poeders en gekleurde vloeistoffen bij het Phagwafeest is hiervan afgeleid. Voor Indiase boeren markeert het Phagwafeest vooral de veranderingen in de natuur.

Voor personen die verder kijken is deze uitleg niet volledig, want dit feest heeft ook een spirituele kant. Basant Panchami is de dag van Saraswati (Saradha) Maata, schenker van kennis en wijsheid. Met Basant Panchami wordt, als voorbereiding op het Phagwafeest en de Holika Dahan (Holika verbranding), een plantje geplant. Rondom dat plantje wordt later een brandstapel opgericht, die op de dag van Holika Dahan, verbrand wordt. De plant wordt echter vooraf verwijderd. De plant die doorgegroeid is, maakt ons bewust van de groei die wij als mens dienen door te maken. De brandstapel die verbrand is, symboliseert het kwaad.

De spirituele kant van dit feest wordt wederom benadrukt bij het zingen van chautaals. In de allereerste chautaal al wordt Saraswatie Maata aangeroepen om ons te zegenen. Dit is de chautaal: Debi Saradha soemiero menawoe, hrieday se jaanie.

Phagwa en het Hindoestaans nieuwjaar:
De holikaverbranding vindt plaats in de nacht van volle maan. Precies 14 dagen erna, met nieuwe maan start volgens de Hindoeïstische telling het jaar 2065.

Hoe we het Phagwafeest willen zien, seizoens-, nieuwjaars- en/of spiritueelfeest, is aan ons. De mens heeft keuzevrijheid.

Shree Raam Mandir Wijchen
www.mandirwijchen.nl

 

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!