Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Bollywood arrow Previews & Reviews arrow Matrubhoomi - A nation without women
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Matrubhoomi - A nation without women E-mail
MatrubhoomiDe meeste films die wij uit Bollywood kennen zijn de commerciële zoetsappige films met een knappe held en heldin. Er worden ook films gemaakt die wat dichterbij de realiteit staan en voor diegene die dit soort films ook kunnen waarderen is de volgende film, als je die nog niet gezien hebt, een aanrader. Voormalig actrice Sridevi en haar echtgenoot Boney Kapoor hebben voor de distributie van deze film verzorgd die al een aantal internationale prijzen heeft gewonnen en volgens Time Magazine in de wereldtop 10 een notering verdient: ´Matrubhoomi - A nation without women´.

De film begint waarin je ziet dat een vrouw ligt te bevallen. Ze wordt geholpen door de vrouwen uit het dorp. Buiten staan de mannen te wachten. Niet omdat ze willen weten of de baby gezond is, maar om te weten of het een jongen of een meisje is. De baby is een meisje en dat is slecht nieuws. De vader laat het huilende kindje verdrinken in een emmer met melk. Verschrikkelijk zoiets, maar in veel dorpen in India is dit erg herkenbaar. ´Matrubhoomi - A Nation Without Women´ is een futuristische documentaire en laat zien wat er kan gebeuren als vrouwen verdwijnen uit de samenleving van India……….

MatrubhoomiVolgens een recent rapport uitgebracht door UNESCO zijn ongeveer 50 miljoen vrouwen verdwenen uit de bevolking van India, door gewoonweg discriminatie van vrouwen. India, het land waarin vrouwen vereert worden als Godin Kali en Durga. De film ´Matrubhoomi - A nation without women´ gaat na wat het effect op mannen kan zijn door de afwezigheid van vrouwen in hun omgeving. De instabiliteit die kan ontstaan in de gemeenschap door de afwezigheid van vrouwen, is van lichamelijk, emotioneel of van geestelijke aard. Dit is ook het hoofdonderwerp van de film. Het benadrukt hoe de afwezigheid van vrouwen onvermijdelijk leidt tot de verwaarlozing van mannen en alles verwatert wat hen maakt tot mens. De bedoeling van deze film is dan ook het benadrukken van misbruik van vrouwen, die zich niet alleen beperkt tot India.

De film onderzoekt deze problematiek in een futuristisch India waar, door het uitroeien van jonge meisjes, de vrouwen praktisch uitgestorven zijn. Het effect op mannen door de afwezigheid van vrouwen leidt tot het zoeken naar alternatieven zoals pornografie, homo sexualiteit en extreem geweld. Wanneer deze mannen een meisje in het oog krijgen, wordt ze snel verkocht door haar vader en trouwt uiteindelijk met 5 broers. Alle 5 en de schoonvader gebruiken haar op een brute manier voor hun mannelijke behoeftes. Ze zoekt haar toevlucht bij haar vader, maar die is verblind door geld en laat haar vallen. Na haar poging om te vluchten met de jonge bediende, die uit de lage kaste komt, veroorzaakt dat zonder dat dit haar bedoeling was een oorlog tussen de leden van de verschillende kaste. Ze wordt herhaaldelijk verkracht door haar familie en de leden van de lage kaste. Dit leidt tot een zwangerschap en brengt zij een baby ter wereld, een meisje………..

De film is een ode aan de schoonheid en kracht van vrouwen en de chaos dat kan ontstaan door hun lichamelijke en emotionele afwezigheid in de gemeenschap.
´Matrubhoomi- A nation without women´ is begin 2004 uitgebracht, maar zal op 22 april aanstaande in 5 Indiase talen worden uitgebracht. Om deze redenen wordt de film volop gepromoot om het zo onder de aandacht te brengen. De film heeft ook een aantal prijzen gewonnen:

Winnaar: FIPRESCI Award in non competetive section op het filmfestival in Venice 2003

Winnaar: AUDIENCE Award voor de Beste Film op het Kozlin, Film Festival 2003, Polen

Winnaar:AUDIENCE Award voor Beste Buitenlandse Film op het Thessaloniki Film Festival 2003

Winnaar: AUDIENCE Award voor de Beste Film op het Festival Indian Films, Florence 2003

Gieta
Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!