Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Bollywood arrow Previews & Reviews arrow Hindustaans Filmfestival 2005: Bollywood-films
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Hindustaans Filmfestival 2005: Bollywood-films E-mail
Hindustaans Filmfestival 2005: Bollywood-filmsDe International Indian Filmacademy Awards (IIFA-awards) zijn de Bollywood-equivalenten van de Oscars. Met dit verschil dat het Indiase prijzencircus elk jaar ergens anders plaatsvindt. De uitverkoren stad mag rekenen op een reusachtig festijn met honderden (mega)sterren uit de Indiase filmindustrie. Dit jaar is het oog gevallen op Amsterdam: de uitreiking van de IIFA-awards vindt plaats op 11 juni 2005 in de Amsterdam Arena. De dagen ervoor wemelt het al van de activiteiten. Het Hindustaans film festival in Amsterdam vanaf 26 mei is de ideale opmaat voor de Bollywood-festiviteiten.
Zie ook: www.hindustaansfilmfestival.nl

Locatie en datum
26 mei t/m 8 juni, Filmmuseum Cinerama
Marnixstraat 400, Amsterdam, reserveren t. 020-6237814
Entree ma-do €7,20 vr-zo €7,80

Veer-Zaara
Yash Raj Chopra (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 192' kleur
Deze Bollywood-liefdesgeschiedenis is een manifest voor vrouwenrechten én een pleidooi voor vriendschappelijke banden tussen India en Pakistan. Een Indiase luchtmachtpiloot (Shahrukh Khan) valt als een blok voor de mooie, levendige dochter van een Pakistaanse politicus (Preity Zinta), die echter al aan een ander is beloofd. Een mateloos emotionele Romeo en Julia-variatie met happy end. Geselecteerd voor Forum Filmfestival Berlijn 2005.
26, 28 en 29 mei 20.30 Filmmuseum Cinerama

Lagaan: Once Upon a Time in India
Ashutosh Gowariker (India 2001) Avadhi en Engels, gesproken, Nederlands ondertiteld 224' kleur
Het bijna vier uur durende epos Lagaan van Ashutosh Gowariker is zowel een kleurrijke parabel over de Indiase koloniale geschiedenis als een liefdesverhaal hindi style, vol zang en dans. De film verwierf mondiale bekendheid door een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige productie in de wacht te slepen. Volgens Anil Ramdas (India-correspondent voor het NRC Handelsblad) 'de beste film van de afgelopen 25 jaar.'
27 mei 20.30 + 29 mei 13.00 Filmmuseum Cinerama

Mother India
Mehboob Khan (India 1957) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 172' kleur
Melodrama, sentiment en kleurrijke kitsch voeren de boventoon in deze Indiase klassieker, waarin Bollywood-ster Nargis als plattelandsvrouw op leeftijd terugblikt op haar roerige leven. Ondanks alle geleden ellende kost het Nargis geen enkele moeite zo nu en dan een spectaculair zang- en dansnummer ten beste te geven. Eerste Indiase film met een Oscarnominatie (beste buitenlandse film) in 1958.
30 + 31 mei 20.30 Filmmuseum Cinerama

Chokher Bali
Rituparno Ghosh (2003)
Rituparno Ghosh, bekend om zijn genuanceerde portrettering van vrouwen, baseerde dit kostuumdrama op de roman van Rabindranath Tagore (1902). Chokher Bali speelt in Brits India, tussen 1902 en 1905. Tegen de achtergrond van de Britse kolonisatie van Bengalen, plaatst Ghosh de situatie van een patriarchaal huishouden in Calcutta. Met filmster Aishawarya Rai als de jonge weduwe Binodini. Nominatie voor het Gouden Luipaard in Locarno 2003.
1 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Aitraaz (Bezwaar)
Abbas & Mastan Alibhai Burmawalla (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 160' kleur
'In the world of women play by their rules or…' Aitraaz is de Bollywoodversie van de Amerikaanse thriller Disclosure (1994) - met Michael Douglas en Demi Moore - over een man (Kareena Kapoor) die het slachtoffer wordt van een agressieve, op seks beluste vrouw (Priyanka Chopra). De film - van de makers van de thrillers Ajnabee (2001) en Soldier (1998) - werd een kaskraker.
2 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Masti (Verdoofd)
Indra Kumar (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 185' kleur
Bollywood-slapstick over drie oude studievrienden die in overspel dé oplossing zien voor hun dagelijkse huwelijksellende. Maar voor ze zich aan een avontuurtje kunnen wagen, raken ze per ongeluk verwikkeld in een misdaadzaak. De drie krijgen te maken met een zeer vasthoudende rechercheur. Gebaseerd op de Hollywood-klassieker The Seven Year Itch (1955).
3 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Dhoom (Mistig)
Sanjay Gadhvi (India 2004)
Hindi gesproken, Engels ondertiteld 129' kleur Hindustaans Filmfestival 2005
De eerste grote hit van acteur Abhishek Bachchan, zoon van de vermaarde Indiase superster Amitabh Bachchan. Dhoom - geïnspireerd op de Hollywoodklassieker The Fast and the Furious (1954) - verhaalt van een politieman die undercover werkt in een garage om een bende criminelen te ontmaskeren. Spannende ontknoping.
4 juni 22.15 Filmmuseum Cinerama

Black
Sanjay Leela Bhansali (India 2005)
Hindi gesproken, Engels ondertiteld 122' kleur
Levende Bollywoodlegende Amitabh Bachchan is een nietsontziende leraar die als mentor optreedt voor de dove en blinde Michelle McNally (steractrice Rani Mukherjee). Wanneer hij de ziekte van Alzheimer krijgt, worden de rollen omgedraaid. Filmmaker Sanjay Leela Bhansali maakte als een van de weinigen een Bollywoodfilm zonder bont kleurenpalet en muzikale intermezzo's. 'Een verheffende reis door het menselijke geest' (BBCi).

Waqt
Vipul Amrutal Shah (India 2005) Hindi gesproken, Engels ondertiteld kleur
Vipul Shah, regisseur van de veel geroemde thriller Aankhen (2002), maakte een coming of age-film over de relatie tussen een vader (Amitabh Bachchan) en zijn enige zoon (Akshay Kumar). Vader is blind voor de tekortkomingen van zijn zoon, ook wanneer deze trouwt zonder toestemming van zijn ouders. Pas wanneer zoonlief besluit een ster te worden, wordt het tijd voor drastische maatregelen.
5 juni 13.00 Filmmuseum Cinerama

Yuva
Mani Rantam (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 180'kleur
Drie mannen kruisen elkaars pad, hetgeen hun levens ingrijpend verandert. Het zijn de revolutionaire studentenleider Michael, de criminele 'hot shot' Lallan en de verwende jongeman Arjun.Vanuit verschillende standpunten construeerde regisseur Mani Ratnam een spannende Bollywood-thriller á la Pulp Fiction. Componist A.R. Rahman (Lagaan) voorzag de film van een hippe elektronische soundtrack. Geselecteerd voor het filmfestival van Venetië.
5 juni 16.00 Filmmuseum Cinerama

Phir milenge (Tot wederziens)
Revathi (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 180' kleur
Een van de eerste Indiase films die onverbloemd de gevolgen van aids bespreekt. De jonge Tamanna heeft een veelbelovende carrière in de reclamewereld wanneer ze - na een eenmalig seksueel avontuur met een jeugdliefde - besmet raakt met het hiv-virus. Haar collega's keren zich tegen haar en ze wordt zelfs ontslagen. Om haar ontslag juridisch aan te vechten, neemt ze een bevlogen advocaat in de arm.
5 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Dev
Govind Nihalani (India 2004) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 180' kleur
Drie jaar geleden braken bloedige rellen uit tussen moslims en Hindoes in de Indiase deelstaat Gujrat. In Dev laat regisseur Govind Nihalani zien hoe religieuze meningsverschillen worden aangewakkerd door politici (en criminelen) en wat voor verwoestende gevolgen ze hebben voor de cohesie van de multi-etnische Indiase samenleving. Met o.a. Amitabh Bachan en Kareena Kapoor.
6 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Kisna
Subhash Ghai (India 2005) Hindi gesproken, Engels ondertiteld 170' kleur
Deze Brits-Indiase romance speelt in het India van de jaren dertig, ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd. Kisna, de titelheld (een rol van Vivek Oberoi), gaat in tegen de wil van zijn familie wanneer hij de Britse Katherine, dochter van een meedogenloze commissaris, beschermt een woedende menigte nationalisten. Hun ontluikende liefde stuit op grote praktische bezwaren.
7 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Hum Tum (Jij en ik)
Kunal Kohli (India 2004) Hindi en Engels gesproken, Engels ondertiteld 142' kleur
Bollywoodfilm die voor een groot deel is opgenomen in Amsterdam, met wervelende dansscènes voor het Rijksmuseum, op het Max Euweplein, op Schiphol en in Den Haag. Succesvol striptekenaar Karan (Saif Ali Khan) heeft een simpele kijk op de wereld: er bestaat maar één echte tegenstelling, die tussen zijn cartoonfiguurtjes Hum en Tum, tussen vrouw en man. Als hij de bevallige Rea (Rani Mukherjee) ontmoet, blijkt zijn filosofie maar al te waar.
8 juni 20.30 Filmmuseum Cinerama

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!