Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Bollywood arrow IIFA Awards arrow Den Haag heet vanaf nu óók Dollywood
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Den Haag heet vanaf nu óók Dollywood E-mail
Den Haag heeft een nieuwe bijnaam: Dollywood. Die naam past bij de stad, niet vanwege de boodschap van 'internationaal recht en vrede', maar vanwege de vele Surinaams-hindoestaanse jongeren en de invloed van Bollywood in deze stad.

De naam Dollywood - een samenstelling van Den Haag en Bollywood - is door de hindoestaanse jongeren zelf bedacht. De grote Indiase stad Bombay wordt ook wel Bollywood genoemd vanwege de grootste filmindustrie ter wereld en de vergelijking met Hollywood in Los Angeles. Overigens bestaat er in de Verenigde Staten een pretpark voor liefhebbers van country & western dat óók Dollywood heet.

De nieuwe naam wordt in het boek 'Jong in Dollywood' van cultureel antropologe Sanderien Verstappen (28) voor het eerst vereeuwigd. Ze heeft voor dit onderzoek vier maanden in Den Haag gewoond, heeft tachtig jongeren gesproken en heeft meegedaan aan het hindoestaanse uitgaansleven in de stad.
De antropologe, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt in het boek wat voor invloed de Indiase cinema heeft op de tweede generatie hindoestaanse jongeren in Den Haag. Deze jongeren zijn meestal geboren en getogen in Nederland, maar hun ouders komen allen uit Suriname.
Den Haag is de stad met de grootste hindoestaanse gemeenschap van het Europese vasteland met ongeveer 45.000 mensen. Dat is tien procent van de totale Haagse bevolking, van wie ongeveer de helft jonger is dan dertig jaar.

Hindoestaanse jongeren kijken volgens de onderzoekster 'vaak' naar Indiase films, ze luisteren 'veel' naar Bollywood-muziek, ze imiteren danspassen uit die films, roddelen over 'hun' filmsterren en feesten op geremixte filmmuziek. Bovendien noemt Verstappen Den Haag het 'bruisend hart van Bollywood' in Nederland vanwege de tientallen hindoestaanse videotheken en kledingwinkels en de vele hindoestaanse feesten.
Festival

Den Haag draagt de titels Dollywood en 'hart van Bollywood' ondanks de uitreiking van de grote International Indian Film Academy (IIFA) Awards, op
11 juni in de Amsterdam ArenA. Het Hindustaans Film- en Muziekfestival dat nu in Den Haag plaatsheeft speelt een 'belangrijke' rol. Verder maken initiatieven rondom de Indiase film in Den Haag Dollywood zichtbaar. Met als voorbeeld de Indiase kaskraker 'Kaal' (duisternis) die sinds vorige week in het reguliere programma van Pathé Buitenhof draait. Voor het eerst staat een Indiase film in het reguliere bioscoopprogramma.

De dag dat PvdA-raadslid en kenner van de Indiase cinema en de Surinaams-hindoestaanse gemeenschap Rabin Baldewsingh het boek van Verstappen presenteert, 5 juni, is bewust gekozen door de auteur en Uitgeverij Het Spinhuis. Dat is namelijk de dag waarop de immigratie van hindoestanen vanuit India via Suriname naar Nederland wordt herdacht.

Bronvermelding: Haagsche Courant, Perdiep Ramesar, 31 mei 2005.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!