Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Kinderhuwelijken in India
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Kinderhuwelijken in India E-mail
ImageKinderhuwelijk is in India weliswaar strafbaar , maar niet ongeldig. De Indiase regering amendeerde de wet, maar dat bleek een maat voor niets. De geldigheid van zo’n huwelijk kan wettelijk worden afgedwongen, maar dat is wel het laatste waar Indiase burgers zin in hebben, laat staan dat ze er de centen voor willen ophoesten. De problemen die kinderhuwelijken met zich brengen, zijn bekend: hoog analfabetisme, hoge kindersterfte, een lagere levensverwachting van vooral de vrouwen, een hoger geboortecijfer en een veel hogere kans op fistula, een aandoening waarbij vrouwen tijdens het baren scheuringen oplopen van de blaas en het geboortekanaal, wat leidt tot incontinentie en vaak verstoting.
Vast staat wel dat kinderhuwelijken alles te maken hebben met de lage status van vrouwen in het hele Zuid-Aziatische continent. In Nepal bijvoorbeeld zijn vier op de tien meisjes al gehuwd voor ze vijftien zijn, en in Bangladesh noemt driekwart van de zeventienjarige zich getrouwd. De Akshaya Tritiya is in India de dag waarop veel ouders hun kinderen uithuwelijken. Het Meisje Sangha , nergen jaar oud en haar echtgenoot veertien, is zo’n voorbeeld. Haar ouders zouden tegen haar hebben gezegd dat ze een speelkameraadje voor altijd zou krijgen. En als de veertienjarige Ram Chander stil zou blijven zitten op het trouwbankje, zou hij van zijn ouders veel cadeautjes krijgen. Het feit dat Sangha op haar negende wordt uitgehuwelijkt, heeft verschillende oorzaken. Voor haar vader, een boer uit Chattigarh, is het bovenal een kwestie van centen. Zijn twintigjarige oudste dochter trouwde op die dag, en om kostenbesparend te werken, besloot hij zijn jongste ook uit te huwelijken. “Vandaag ben ik een vrij man”, verklaarde hij tegenover The Times of India. “Ik heb twee bruidsschatten betaald en hoef nu niets meer te vrezen.”

Zowel voor als na Akshaya Tritiya stonden de Indiase kranten vol commentaren over kinderhuwelijken. De ene argumenteerde dat het voorbeeld van Sri Lanka gevolgd moest worden: alleen als ze 25 zijn mogen meisjes er trouwen, en elk huwelijk hoort te worden geregistreerd. Anderen geven dan weer aan dat een minimumleeftijd van een kwarteeuw misschien wel te hoog gegrepen is, en benadrukken dat het probleem niet bij de leeftijd ligt.

Armoede alleen is in elk geval geen afdoende verklaring. Hoe komt het anders dat in het behoorlijk welvarende Haryana een op de 37 kinderen trouwt voor het de huwbare leeftijd heeft bereikt, terwijl dat in het straatarme Orissa slechts een op de 83 is? Evenmin is het een louter ruraal gegeven. Het fenomeen moet volgens Indiase sociologen vooral beter worden bestudeerd. Zelfs over de cijfers is men het oneens. De ene zeggen dat het een tragedie is die 65 procent van de Indiase jongeren treft, anderen hebben het over 57 procent en nog andere studies geven veel lagere cijfers. Calcutta bijvoorbeeld scoort slechter dan West-Bengalen, de deelstaat waarvan het de hoofdstad is. En hetzelfde geldt voor Chennai (het vroegere Madras) versus de deelstaat Tamil Nadu.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!