Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Indiaas muziekonderwijs aan Rotterdams Conservatorium
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Indiaas muziekonderwijs aan Rotterdams Conservatorium E-mail
ImageDe Indiase cultuur is rijk, maar ook ingewikkeld, en daar ligt de ultieme uitdaging. Al doende merk je dat er een tweede huis nodig is voor de verwerking van de doorlopende aanvragen van kinderen voor bijvoorbeeld het muziekonderwijs . De Indiase muziek is veel meer dan religieuze of tempelmuziek. Misschien is het eren van de goden wel een belangrijke reden om muziek te maken, maar Indiase muziek is daar toch ook wel van losgekomen. Indiase muziek is echte kunst geworden - met grote artiesten zoals Ravi Shánkar. Indiase muziek kun je gemakkelijk herkennen aan de typische instrumenten waarmee wordt gespeeld.
Het Indiase woord voor muziek is 'Sangeeta', dat betekent: het uitvoeren van de zang-, instrument- en dansvormen.De Indiase klassieke muziek is ontstaan uit de Vedische zangkunst en de Sama muziek.Deze muziek bestond met name uit het zingen van devotionele liederen om de Vedische Goden te vereren. Karakteristiek voor deze gezangen was de omlaaggaande tonen in een reeks van 2 tot 5 die later is uitgebreid tot een toonladder van 7. Vervolgens ontwikkelde deze muziek zich in de tijd tot de huidige Raga traditie. Een raga (melodiestructuur) en een tala (ritmische structuur) zijn de 2 hoofdelementen uit de Indiase klassieke muziek. De tala geeft de puls in de Indiase muziek aan. Het woord tala komt uit het Sanskriet van 'Tal' dat klappen met de handpalmen betekent. Vroegere muzikanten hebben met hun handen en handpalmen de maat aangegeven, en dit systeem heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een complex systeem van 108 talas. Een tala is een bepaalde tijdscyclus die de muziek bijeenhoudt en een basis geeft die de geest kalmeert. Een raga is een combinatie van tonen die een melodie kan vormen. Er bestaan 13 intervallen, binnen de reeks van een octaaf.

Aan het Rotterdamse conservatorium geven altsaxofonist Bart Suèr, (bas)klarinettist Maarten Ornstein, bassist Peter Bergman, drummer Stefan Kruger en DJ Git Hyper de openbare masterclass. Ter ere van hun tienjarig bestaan nemen zij een speciale gast mee: Manik Munde. Deze Indiase meesterdrummer en zijn pakhawaj staan centraal in de workshop. Sfeq laat op hun eigen wijze horen hoe een fusie van niet voor de hand liggende muziekstijlen kan klinken. Begeleiding, improvisatie en de ritmische aspecten van Indiase muziek staan centraal. Aan de workshop wordt deelgenomen door studenten van de afdeling Jazz, Pop & Wereldmuziek. Ook de studierichting Indiase muziek zal vertegenwoordigd zijn.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!