Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Specials arrow De eerste Nederlands-Indiase speelfilm, ‘Saiyan Chitchor’ in première op 23 mei als openingsfil
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
De eerste Nederlands-Indiase speelfilm, ‘Saiyan Chitchor’ in première op 23 mei als openingsfil E-mail
ImageOp 23 mei aanstaande releast BEIFILMS de eerste Indiase film met Surinaams-Hindustaanse acteurs. De Bhojpuri (*) film gaat in première als openingsfilm van het Hindustaans Filmfestival te Den Haag. Na deze première in Theater aan het Spui, zal de film vanaf 24 mei vertoond worden in de mainstream in de theaters Cinerama (Rotterdam); Pathe Buitenhof (Den Haag); Cinescope (Almere) en Studio-K (Amsterdam).

Op 28 mei zal de film eveneens een première kennen in Suriname, theater Thalia zal daar het decor vormen. Waarna de film vanaf 29 mei in Suriname in de mainstream gaat draaien in De Paarl Movies te Paramaribo. De film wordt na de bioscoop voorstellingen ook via de grote Surinaamse TV zenders vertoond. Bij het reguleren van deze vertoningen wordt BEIFILMS bijgestaan door twee bekende organisaties in Suriname namelijk: SurIndia Glamour en Integrated Media Consultancy. Voor Suriname zal het na ruim 15 jaar zijn dat er een film in de mainstream gereleased wordt.

Het is verder voor het eerst in de geschiedenis van de Indiase mainstream film dat Surinaamse-Hindustanen een hoofdrol hebben in een Indiase film. De enorm populaire Surinaamse Fareisa Joemmanbaks, voormalig Miss India Worldwide, speelt de hoofdrol in wat haar debuutfilm is geworden. De Nederlandse presentator en acteur Narsingh Balwantsingh, bekend van zijn programma Chatney.nl op de NPS (OHM), speelt één van de mannelijke hoofdrollen. Fareisa Joemmanbaks zal uit Suriname overkomen om aanwezig te zijn voor de Nederlandse première. Waarna de hele cast de Surinaamse première zal bijwonen op 28 mei.

De film is een productie van B.N.C. Films in samenwerking met de in Nederland gevestigde bedrijven Aris Creations en BEIFILMS. Omdat dit jaar de viering plaatsvindt van 135 jaar immigratie van Noord-Indiase immigranten naar Suriname is het project extra bijzonder. De film brengt artiesten uit enkele diaspora landen voor het eerst samen. Kinderen van deze immigranten uit India wonen nu in Nederland, Suriname en delen van de Caribbean.

De film heeft muzikale bijdragen van de populairste Caribische artiest van dit moment ‘Rikki - Mor Tor - Jai’ en de internationale ster ‘Baba Baleswar’. Beide artiesten genieten enorme populariteit in de Surinaams-Hindustaanse gemeenschappen in Suriname en Nederland.

*Bhojpuri is de taal welke wordt gesproken in Noord-India en staat ook synoniem voor het Noordindiase gebied van ruim 200 miljoen Indiërs. De Hindustanen die wonen in Nederland en Suriname zijn nazaten van contractarbeiders welke vanaf 1873 tot ca. 1915 vanuit India naar Suriname gingen. De Bhojpuri filmindustrie is na de Bollywood en de Tamil filmindustrie de derde filmindustrie van India met ongeveer 150 films per jaar.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!