Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Humanetaire rampen in India tengevolge van waterschade
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Humanetaire rampen in India tengevolge van waterschade E-mail
ImageAsokan, een kantoormedewerker in het Indiase Madras, moet elke ochtend twee uur voor zonsopgang opstaan. Met vijf emmers gaat hij naar de openbare kraan, op een loopafstand van vijf minuten. Omdat er alleen tussen vier en zes uur s'ochtends water is, moet hij vroeg in de rij gaan staan. Het water dat hij in zijn emmers thuisbrengt moet toereikend zijn voor de hele dag. Miljoenen andere inwoners uit India en een miljard anderen op de planeet hebben het minder goed getroffen. Zij hebben geen kraan, rivier of bron in de buurt van hun huis. Dit is een schrijnend en treffend voorbeeld van de hedendaagse Indiase realiteit.

Cherrapunji in India is weliswaar één van de natste plekken op aarde, maar heeft, hoe ongelooflijk het ook mag lijken, te kampen met waterschaarste. Tijdens de natte moesson valt daar in de heuvels, die aan de voet van de Himalaja liggen, gemiddeld 9000 milimeter regen. Vanwege het feit dat er weinig vegetatie over is om het water vast te houden, stroomt het bijna net zo vlug weg als dat het uit de hemel valt. Twee maanden na de moessonregens voorbij zijn, wordt het water schaars. Niet ver stroomafwaarts van Cherrapunji ligt Bangladesh, een dichtbevolkt, laag gelegen land dat het meest te lijden heeft van het moessonwater dat van de ontboste hellingen van India en Nepal naar beneden raast. Er zijn jaren dat tweederde van Bangladesh overstroomd wordt. Maar wanneer het water eenmaal gaat zakken, neemt de rivier de Ganges af tot een smal stroompje en droogt het land uit. Ruim 100 miljoen mensen in Bangladesh hebben te kampen met deze wrede, jaarlijks terugkerende cyclus van overstroming en droogte.

Wat de zaak nog erger maakt is dat het bronwater er verontreinigd is door arsenicum, waardoor misschien al miljoenen mensen vergiftigd zijn. In India beginnen zich plaatselijk humanitaire rampen te manifesteren. Omdat het voedsel voor een miljard mensen die op de centrale vlakten van China en India wonen afhankelijk is van ondergronds opgeslagen water, zijn de vooruitzichten alarmerend. De uitputting van de grondwatervoorraden wordt verder verergerd door verontreiniging. Kunstmest, chemicalien en menselijke en dierlijke uitwerpselen komen allemaal in het grondwater terecht. "Wanneer een Aquifer eenmaal verontreinigd is, kunnen maatregelen om dat te verhelpen langdurig en kostbaar, ja zelfs onmogelijk zijn", wordt in een door de Wereld Meteorologische Organisatie gepubliceerd rapport verklaard. "Het geleidelijk binnendringen van verontreinigende stoffen is wel een 'chemische tijdbom' genoemd. Het bedreigt de mensheid."

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!