Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Hoe ziet de koele realiteit van India eruit?
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Hoe ziet de koele realiteit van India eruit? E-mail
Image‘De ene helft van India groeit razendsnel, de andere helft trapt op de rem.’ ‘India kent een rigide hiërarchie waar ook bedrijven last van hebben. Dit land is met haar miljard inwoners de grootste democratie ter wereld. Een vrije pers en vrije vakbonden controleren overheid en bedrijfsleven. Stakingsacties kunnen een industriële activiteit lam leggen. De infrastructuur is een ramp. Sinds kort worden tariefmuren voor invoer in hoog tempo afgebroken, behalve voor textiel en auto’s.
Is dit het overheersende beeld van India? Niet als je luistert naar India’s spindoctors. Zij wijzen op Delhi’s nieuwe metro of op ‘cybersteden’ Mumbai, Bangalore en Hyderabad. Ze laten de wereld duizelen met groeiprognoses van 8 tot 10 procent. Hun prijsoffensief lijkt geslaagd. In een recente opiniepeiling geeft 42 procent van potentiële investeerders in Azië de voorkeur aan China, op de voet gevolgd door India met 32 procent. India loopt de achterstand gestaag in. Steeds meer Nederlandse bedrijven besteden hun ICT-beheer, administratie en communicatie uit in India, ook al is kennis van het land minimaal. Een peiling van Datamonitor onder 800 topmanagers geeft aan dat de helft niet eens de munteenheid kent van India of China.

India moet ’t vooral hebben van de dienstensector, van zijn ICT-kennis. En men spreekt er Engels. Veel verder dan deze beknopte opsomming komen de meeste managers niet. Dit land, de bakermat van twee wereldreligies, kent al duizenden jaren een kastensysteem. Het voornaamste kenmerk is een rigide hiërarchie waar ook het bedrijfsleven last van heeft. Een brahmaan, telg uit de hoogste kaste, zal zelden genoegen nemen met een ondergeschikte functie. Bedrijven zijn bovendien gebonden aan een vast werknemersquotum voor dalits, kastelozen. India, land van 800 miljoen hindoes, heeft een enorm groot aantal mosliminwoners, 174 miljoen! Religierellen halen dagelijks de media. Desalniettemin beginnen velen schouderophalend als volgt gevat op te reageren als hen “ India supermacht!’ , ten gehore komt: ‘Superchaos zul je bedoelen.’ Met verwijtende vinger wijzen zij naar de schurftige koeien die buiten aan straatafval knabbelen, terwijl even verderop een olifant met een losgerukte tak wolken stof van het wegdek afveegt, verder taxi’s en scooter-riksjas die het verkeer hopeloos laten vastlopen. India telt 65 miljoen dwangarbeiders, zogeheten bonded labourers, onder wie tienduizenden kinderen. Vooral Indiase belangengroepen stellen misstanden aan de kaak, zoals achterstelling van het platteland (30 procent van de Indiase bevolking is arm, 37 procent is analfabeet, 46 procent van kinderen onder drie jaar is ondervoed).

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!