Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow India zet relaties met Iran op het spel
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
India zet relaties met Iran op het spel E-mail
ImageSinds dat India een Israëlische spionagesatelliet lanceerde is de traditioneel vriendschappelijke betrekkingen tussen de twee landen op hoge druk komen te staan. Iran blijft ook weg van de resideertafel alwaar een onderwerp als een geplande gaspijpleiding van Iran over Pakistan naar India aan de orde zou komen.
De Indiase regering op haar beurt legt als verklaring af dat zij de lancering om technische en commerciële redenen heeft uitgevoerd. Seyed Mahdi Nabizadeh, de Iraanse ambassadeur in New Delhi, gaf New Delhi publiekelijk een standje. "De Indiase regering is verdeeld tussen haar formele standpunt dat het huidige atoomprogramma van Iran legitiem is, en de wens om nauw met Israël samen te werken”, zegt Achin Naik, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Delhi. De Indiase regering blijft echter herhalen dat er niets tegen Iran in te brengen valt, maar intussen heeft ze in het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie al twee keer tegen Iran gestemd.

India kan het Iraanse aardgas goed gebruiken, en als het land de boot nog lang afhoudt, kan China met de buit gaan lopen. Toch heeft de Indiase regering sinds juli verschillende uitnodigingen naast zich neergelegd om de gesprekken over het project weer vlot te trekken. Onenigheid over de periodieke herziening van de aardgasprijzen heeft de onderhandelingen doen vastlopen. De Indiase olieminister Murli Deora kondigde eerder deze week aan dat hij niet zal deelnemen aan de drielandengesprekken die in Islamabad zouden moeten plaatsvinden.

De Israëlische Tecsar-satelliet die de Indiase Organisatie voor Ruimteonderzoek in een baan om de aarde bracht, kan met behulp van radar dag en nacht zien wat er op het aardoppervlak gebeurt, zelfs als er wolken hangen. De ontwikkeling van de satelliet en de voorbereiding van de lancering waren gehuld in een waas van geheimzinnigheid. ISRO-voorzitter Madhavan Nair wil niet bevestigen dat de Tecsar-satelliet een spionagetuig is.

De druk die vanuit de VS op India, vanwege haar strategische partnerschap met dat land op wordt uitgeoefend, is één verklaring. De invloed van de VS blijkt onder meer uit de Indiase terughoudendheid in de onderhandelingen over de geplande gaspijpleiding tussen Iran en India, die ook over Pakistaans grondgebied loopt. De VS zijn tegen dat project en hebben India gewaarschuwd dat er sancties kunnen komen als de pijpleiding toch wordt gebouwd.

Een even belangrijke verklaring voor de groeiende kloof tussen India en Iran zijn de enge politieke en militaire banden die India met Israël heeft gesmeed, al onderhouden de twee landen pas sinds 1992 volwaardige diplomatieke betrekkingen. De samenwerking heeft een duidelijke uitwerking op sommige Indiase standpunten. Zo heeft New Delhi zijn traditionele steun voor de Palestijnse zaak sterk teruggeschroefd. “India heeft niets van zich laten horen over de recente blokkade van de Gazastrook en de collectieve bestraffing van de Palestijnen daar”, merkt Vanaik op.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!