Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Religie arrow Geluk
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Geluk E-mail
Bhagavata GitaElk leven heeft zijn ups en downs. De een verwerkt de dood van een dierbare, een ander wordt dagelijks wakker met chronische pijnen en een derde is bezig het verwerkingsproces van zijn verbroken relatie te doorlopen. Het laatste waar je op dat moment op zit te wachten is iemand die je komt vertellen dat je gelukkig zou moeten zijn en eigenlijk een feest kan maken van elk moment, dat je hebt. Nog minder wil je horen, dat je op de meest onverwachte plekken en momenten humor kunt vinden. Het liefst trekt men zich in geval van misère terug en sluit zich af van elke vorm van plezier. Doordat men teleurgesteld is, ontkent men het verlangen naar geluk.

Toch is het verlangen naar geluk een essentieel instinct dat elk mens van nature heeft. Het ultieme doel van het leven is namelijk geluk. Een kind verteld dromen, jonge volwassenen hebben verwachtingen hun dromen te realiseren en volwassenen werken hieraan. De ‘oudere’ volwassenen kijken terug op het leven. Ze kijken naar wat ze al dan niet bereikt hebben. Uiteindelijk vragen allen zich af, ben ik hiermee gelukkig? Wie de Bhagvad Gita heeft gelezen zal kunnen beamen, dat ook daarin het vinden van het ultieme geluk centraal staat. Geluk heerst en beheerst de mensheid. Iedereen wil gelukkig zijn, maar hoe maak je jezelf gelukkig? Want wat je ook gelukkig maakt, feit is, dat je er zelf aan moet werken.

Werken kost tijd, energie en middelen. Tijd, energie en middelen zijn schaars. Om die reden is het belangrijk keuzes te maken in waarvoor je ze inzet. Het is dus van essentieel belang om te weten wat jou gelukkig maakt. Het antwoord op deze vraag vereist het weten wat je wilt. Weten wat je wilt is een lastige opgave. Het vereist namelijk zelfkennis en het daarna op elk niveau eens zijn met jezelf. In de Bhagvad Gita worden een viertal niveaus van bewustzijn onderscheiden. De vier niveaus zijn zintuigen, emoties, verstand en ziel. Deze vier niveaus van bewustzijn kunnen een leidraad vormen in het onderzoek, dat uiteindelijk leidt tot het vinden van wie je bent, wat bij jou past en jou dus gelukkig maakt.

Een dagboek kan je helpen om je indrukken en wat jou gelukkig maakt op zintuiglijk-, emotioneel- en verstandelijk niveau te leren observeren. De beste spiegels, om je manier van leven te leren kennen zijn je zogenaamde ‘vijanden’. Zij accepteren, waarderen en respecteren je niet zoals je bent en wil je tegenwicht bieden, dan zul je deze drie naar jezelf toe moeten realiseren om je vijanden te kunnen overwinnen. Dit hebben wij Hindoes van Mahatma Ghandhi kunnen leren. Mahatma Ghandhi haalde zijn antwoorden ook uit de Bhagvad Gita.

Weet hoe je zintuigen, emoties en verstand in elkaar zitten en accepteer, respecteer en waardeer ze zoals ze zijn, dan kun je een stap verder. Een manier om het proces te vergemakkelijken is positief denken. Je vraagt jezelf namelijk om je diepste wensen kenbaar te maken. Positief denken helpt om jezelf niet te veroordelen op wat je wenst. Het geeft je(zelf)vertrouwen.

Wanneer je tot zelfkennis (weten wat je ziel is en waar deze vandaan komt) gekomen bent is het de kunst om de vier niveaus van bewustzijn op elkaar af te stemmen. Deze afstemming is een ontwikkelingstraject dat zich op vele fronten in het dagelijkse leven kan voordoen. Wanneer deze afstemming is geschied, weet je wat je wilt. Als je weet wat je wilt, dan kun je de weg naar jouw doel, jouw geluk afleggen. Het geluksgevoel dat dan in je opkomt wordt ook wel flow genoemd. Het is een proces, waarbij je vanuit bezieling aan iets werkt en alles brengt dan plezier (= geluksgevoel) met zich mee.

Samengevat staat de volgende stelling in dit betoog centraal: Geluk is het resultaat van doelbewust werken aan een bewuste keuze om gelukkig te zijn en te blijven. De essentiële fundering van het huis dat geluk heet is weten wat je wilt. Weten wat je wilt is afhankelijk van zelfkennis. Geluk begint in jezelf, de kunst van het leven is om die weg naar jezelf te vinden. Waar een wil is, is een weg en als je vanuit je ziel handelt, dan is succes verzekerd.

Nandini

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!