Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Glitter, glamour, stof en ellende in India
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Glitter, glamour, stof en ellende in India E-mail
ImageIndia, dat een miljoen diamantbewerkers telt en tachtig procent van het polijsten voor zijn rekening neemt, wordt zenuwachtig vanwege de snelheid waarmee Peking zijn processen verbetert. De Indiase diamantsector vreest dat de vooruitgang van China ook hier niet te stoppen is.
De Chinese bedrijven beginnen een bedreiging te vormen voor de marktleiders. Vooral voor India vormen ze een geduchte concurrent. China voert op dit ogenblik jaarlijks voor 800 miljoen dollar aan ruwe diamanten in om de te bewerken en op te waarderen te een waarde van 1,1 miljard dollar. Anoop Mehta, directeur van de Bharat Diamand Bourse in Bombai, geeft toe dat de Chinese arbeidsmarkt beter is georganiseerd en over vaardiger diamantbewerkers beschikt. "Bovendien is het werk er meer geautomatiseerd en ze hebben ook nog eens een betere infrastructuur," merkt hij op. "Op termijn zullen zij hun marktaandeel zeker uitbreiden." Het polijsten van diamanten en het vervaardigen van juwelen is een kleine niche maar is één van de vele sectoren is waar de concurrentie tussen China en India, de twee landen met de grootste bevolking van de wereld, groeiende is.

Dat het slijpen en polijsten vooral in India plaats vindt, heeft natuurlijk te maken met de lage loonkosten. In Surat zijn ze zelfs extreem laag: een arbeider krijgt 40-70 dollarcent per geslepen diamant, afhankelijk van de grote. Omdat het slijpen en polijsten van de minuscule steentjes erg arbeidsintensief is, slijpt men hooguit 4-6 diamanten per dag.Hoewel de diamanthandel bijzonder lucratief is, blijkt uit het bovenstaande dat de gewone arbeider hiervan nauwelijks mee profiteert. Ter vergelijking: de Indiase diamant industrie exporteert jaarlijks 5,2 biljoen dollar aan geslepen diamanten; de ruim 1 miljoen slijpers verdienen samen slechts 1,2 miljard dollar.

Daar komt nog bij dat veel slijpers bij hun baas in de schulden staan. Wanneer er belangrijke ceremonies in hun geboortedorp plaatsvinden zijn ze door hun schamele loon vaak niet in staat de busreis te betalen. Hun baas schiet het geld voor, met als gevolg dat veel slijpers verplicht worden hun schuld terug te betalen door jarenlang voor weinig tot niets te werken. De meerderheid van de slijpers zijn jonge mannen, maar er werken ook veel kinderen. Hoewel kinderarbeid onder de 15 jaar in India verboden is, tref je geregeld jongere kinderen in de werkplaatsen aan. De slijpbazen laten de allerkleinste diamanten het liefst door hen slijpen, aangezien ze nog scherpe ogen hebben. In Surat werken de meeste slijpers onder barre omstandigheden.

De slijpmachines zijn veelal verouderd en daarom gevaarlijk om mee te werken. De aandrijving van het slijpwiel bevindt zich onder de werktafel, waardoor arbeiders makkelijk hun benen verwonden. Omdat de diamanten die er geslepen worden van een mindere kwaliteit zijn, komt er veel zwarte stof vrij. De muren van de werkplaatsen zijn daardoor zo zwart als roet, om van de longen van de slijpers nog maar niet te spreken. Tot overmaat van ramp hebben veel arbeiders geen onderkomen in Surat; de werkplaats is daarom tevens hun slaapplaats. Sanitaire voorzieningen zijn slecht en doordat de kleine werkplaatsen vaak overvol zijn, lijden veel mensen aan tuberculose.

Enkele feiten:
80 % van de wereldwijde productie van diamanten wordt in India geslepen en gepolijst.
Een miljoen mensen in India werken in de diamantindustrie (90% van alle diamantbewerkers ter wereld)
Grootste Indiase diamantencentrum: Surat
Voornamelijk de kleinere diamanten, van een mindere kwaliteit worden er bewerkt. De grotere karaats diamanten worden vooral in Israel geslepen en gepolijst.
De Indiase industrie exporteert jaarlijks $5,2 biljoen aan geslepen diamanten. De diamantenslijpers krijgen hier nog geen kwart van.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!