Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Rijk en toch arm
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Rijk en toch arm E-mail
ImageHoewel China en India blaken van geld en economische vooruitgang, krijgen deze twee landen paradoxaal genoeg nog steeds ontwikkelingshulp. China houdt met geknepen argusogen nog steeds de hand op en is daardoor in absolute zin, zelfs de grootste hulpontvanger ter wereld. In 2004 ontving het land ruim 1,7 miljard dollar hulp. India staat, na Indonesië en Vietnam, op de vierde plaats met bijna 1,5 miljard dollar. Het is dan ook de vraag of het Westen door moet gaan met het leveren van hulp. Want India, en zéker China, zijn inmiddels prima in staat om de ontwikkeling van hun armste bevolkingsgroepen zélf ter hand te nemen.
India daarentegen zette zelf de officiële hulp uit Nederland stop. Dat is interessant, want het land wil wél hulp blijven ontvangen uit de Verenigde Staten. Blijkbaar is geld nog steeds welkom, maar niet tegen elke prijs. Dat India geen Nederlandse hulp meer wil, heeft dan ook politieke redenen. In 2002 liet Nederland zich kritisch uit over de rol van de Indiase overheid. Die faalde dramatisch tijdens een massamoord in Gujarat, waar extremistische Hindoes tweeduizend moslims vermoordden, zonder dat de Indiase politie ingreep. Nu India economisch sterk groeit, kan het zich permitteren om lastige donoren als Nederland van zich af te schudden.

Toch zijn er nog steeds donoren zoals Nederland, die hulp willen blijven geven om zo invloed te kunnen uitoefenen. En wanneer zij hun hand overspelen door te kritisch commentaar te leveren, dan zegt de onvangende partij de ‘ontwikkelingssamenwerking’ simpelweg op. Het is een nieuw verschijnsel: Westerse donoren bieden zich aan, Aziatische ontvangers beslissen zelf of ze hun hulp accepteren.

Terwijl de typische ontwikkelingslanden worden geplaagd door een trage economische groei, gewapende conflicten en een onmachtige of onwillige staat, zijn de a-typische landen bezig in hoog tempo te industrialiseren en urbaniseren. China en India zijn dus de a-typische ontwikkelingslanden.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!