Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS
Home
Indiers in de internationale zakenwereld E-mail
Business ManRattan Chadha, chief executive officer MEXX Multimiljonair Rattan Chadha is oprichter en CEO van het modebedrijf Mexx. Geboren in een vermogende familie van staalfabrikanten in Delhi, India, leek hij voorbestemd om zakenman te worden. Hij is het voorbeeld van een internationaal succesverhaal. De in India geboren zakenman kwam in 1971 naar Nederland met slechts duizend gulden.
Hij begon met het importeren van kleding uit India en het Verre Oosten, die hij vervolgens aan winkels en warenhuizen sleet. In 1980 lanceerde hij twee kledingmerken: Moustache voor de heren en Emanuelle voor de dames. De twee internationale merken stonden bekend als scherp omlijnde kleding, gericht op lifestyle en de jonge mode. Met Emanuelle en Moustache had hij twee succesvolle kledingmerken in handen. Maar Rattan Chadha wilde meer. En dus smeedde hij de twee samen tot één en schiep zo een wereldmerk in 1986: Mexx.

Chadha omschrijft Mexx (de M van Moustache, de E van Emanuelle en de twee kusjes waarmee het huwelijk werd bezegeld) als meer dan een kledingmerk. Het is een gevoel, een levenshouding. Betaalbaar en modern. Stijlvol, positief, soms eigenzinnig. Chadha maakte van Mexx een internationaal topmerk met verkooppunten in meer dan vijftig landen met vrouwen-, mannen- en kinderkleding . Met een productie van 40 miljoen stuks hoort Mexx nu bij de top dertig grootste merken van Europa.

In 2001 verkocht hij voor honderden miljoenen het grootste gedeelte van zijn aandelen aan het Amerikaanse modebedrijf Liz Claiborne uit New York. Door deze verkoop behoort Chadha inmiddels tot de dertig rijkste mensen in Nederland. Zijn huidige vermogen wordt door het zakenblad Quote geschat op EUR 500 miljoen. In 2004 kreeg Chadha de hoogste modeonderscheiding van Nederland, de Grand Seigneur, omdat hij in de afgelopen dertig jaar van helemaal niets en niemand een mode-imperium van wereldfaam heeft opgebouwd. Visie, durf, bezieling, stijl en een formidabel gevoel voor organisatie, marketing en public relations lagen hieraan ten grondslag. Al deze aspecten zijn in Rattan Chadha verenigd, aldus de jury van Grand Seigneur. Behalve zakenman, is hij ook een vrijgevig mens en financiert hij projecten voor Indiase straatmuzikanten.

Website: www.mexx.com

Business ManLakshmi Mittal, chief executive officer Mittal Steel Company Lakshmi N. Mittal is de voorzitter van het Raad van Bestuur en CEO van Mittal Steel Company. Lakshmi Mittal is geboren in 1950 in Sadulpur, Rajasthan (India). Hij studeerde commerciële economie aan het St. Xavier's College in Calcutta. Hij heeft zijn bedrijf in 1976 opgericht en is sindsdien verantwoordelijk voor de strategische richting en ontwikkeling van de onderneming.

Mittal Steel is de enige internationale staalproducent in de wereld, met activiteiten in veertien landen in vier continenten. Mittal's leiderschap heeft gezorgd voor de uitbreiding van werelds snelstgroeiende staalproducent. Hij begon zijn carrière in de familiezaak van staalproductie in India, waar hij meer dan dertig jaar ervaring heeft opgedaan in de staalbusiness. Door de jaren heen is hij uitgeblonken in de ontwikkeling van geintegreerde mini-mills, het gebruik van Direct Reduced Iron (DRI) als een vervanger voor staalproductie en zorgde voor het consolidatieproces in de internationale staalindustrie. Andere gerelateerde activiteiten van Mittal Steel zijn verschepen, energieopwekking, distributie en mijnbouw.

In december 2004 fuseerde Mittal Steel met Ispat International en LNM Holdings. Vervolgens volgde de aankondiging over de acquisitie van de International Steel Group in de Verenigde Staten, waardoor Mittal Steel de grootste staalproducent zou worden, Hierdoor ontving hij in 2004 van Fortune Magazine de titel 'European Businessman of the Year 2004'. Daarvoor ontving hij al de 'Steelmaker of the Year' in 1996 van New Steel in de Verenigde Staten en 'Willy Korf Steel Vision Award' in juni 1998 van American Metal Market en Paine Weber's World Steel Dynamics, vanwege zijn uitmuntende visie, ondernemingskracht, leiderschap en succes in de ontwikkeling van de staalindustrie.

Lakshmi Mittal is een actieve filantropist en lid van verschillende fondsen. Mittal Steel draagt significant bij aan de lokale gemeenschap en welzijnsactiviteiten voor werknemers in de landen waar de Group gevestigd is. Mittal is lid van het Foreign Investment Counsil in Kazakhstan, World Economic Forum's International Business Counsil en het International Iron and Steel Institute. Hij is een bestuurder van de ICICI Bank

NV en is lid van de Raad van Advies van de Kellogg School of Management in de Verenigde Staten.

Website: www.mittalsteel.com

Business ManSabeer Bhatia, medeoprichter van Hotmail Sabeer Bhatia is geboren in Chandigarh, India. Hij heeft gestudeerd aan de Birla Institute of Technology & Science. Daarna studeerde hij aan het California Institute of Technology, waar hij zijn Bachelor diploma behaalde. Vervolgens haalde hij zijn Masters diploma aan de Stanford University. Hij werkte aan draagbare computers tijdens zijn periode bij Apple Computers, waarna hij overstapte naar Firepower Systems. In 1995 startte hij met collega Jack Smith het welbekende Hotmail. Bhatia en Smith waren ontevreden over de manier waarop er in bedrijven een gebrek aan privacy was met de e-mailsystemen. Ze ontwikkelden gezamenlijk een concept, dat zorgde voor simpel, gratis en veilig e-mailverkeer. Wanneer Sabeer Bhatia de naam voor het bedrijfsplan ging ontwikkelen, experimenteerde hij met allerlei namen die eindigden met e-mail. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor Hotmail, omdat de letters HTML erin voorkwamen. HTML is de 'taal' die wordt gebruikt voor het schrijven van webpagina's.

Hotmail werd op 4 juli 1996 (Amerikaanse onafhankelijkheidsdag) gelanceerd, wat de vrijheid van ISP's symboliseerde. In december 1997, had Hotmail meer dan 8,5 miljoen geregistreerden en was in dezelfde maand verkocht aan Microsoft, waardoor het onder de MSN Paraplu werd geplaatst. Na ruim twee jaar had hun e-mail systeem en advertentiemethode 400 miljoen dollar opgeleverd.

Bhatia hoort tot een selecte groep anonieme Masters of the Internet Universe, welke met een klik in de vingers de grootste kapitalisten kunnen overtuigen om te investeren in een internet idee. En hij behoort tot de ondernemende Indiase elite; een jonge, gemotiveerde ondernemer, welke de wereld nieuwe producten, managementattitudes en onwrikbaar vertrouwen in de kracht van de technologie heeft gegeven. Geen wonder dat dertig procent van de software engineers in de Verenigde Staten afkomstig zijn uit India.

Na een moment van rust, lanceerde hij zijn nieuwe website Arzoo.com. Een netwerk van computerexperts en consultants, voornamelijk uit India, zouden ondernemers helpen bij het oplossen van IT-problemen. Hij koos voor India, omdat hij iets terug wilde geven aan zijn land van herkomst. Arzoo werd niet het verwachte succes, maar Bhatia hoeft toch niet meer te werken voor het geld, het ging hem om de vreugde. Bhatia wil niet zijn hele leven bekend staan als 'Mr. Hotmail'. Hij werkt onder andere aan een project op het gebied van online hotelratings en een project dat een mobiele telefoon kan ombouwen in een personal organiser.

Website: www.hotmail.com

Business ManArun Sarin, Chief Executive Officer van Vodafone Arun Sarin is van Indiase origine, heeft een Amerikaans paspoort en woont momenteel in Groot-Brittanie. Sarin is geboren in 1954 in Pachmari, Madhya Pradesh in India. De zoon van een familie uit de middenklasse excelleerde op school in voornamelijk talen en wiskunde. Hij studeerde aan het elite instituut van technologie in Kharagpur, wat gelijk staat aan de MIT in de Verenigde Staten. Sarin wilde eigenlijk het leger in, maar zijn moeder raadde hem aan om het arena van het bedrijfsleven te betreden. Hij nam haar advies aan en deed wat vele anderen doen, hij vertrok naar de Verenigde Staten. Na het behalen van zijn MBA aan Berkeley, de universiteit van Californie, werd hij management consultant. Eind jaren 80 startte hij bij een bedrijf, dat hem in contact zou brengen met Vodafone. Dat bedrijf heette Pacific Telesis, een telecommunicatie groep dat in 1993 veranderde in Airtouch.

Sarin wist dat Airtouch uiteindelijk een doel van overname zou worden voor Vodafone. Vodafone werd op dat moment bestuurd door de ambitieuze Christopher Gent, die dankzij de assistentie van Sarin vele fusies en overnames in werking kon stellen. In de tussentijd had Sarin een uitmuntende reputatie opgebouwd onder zijn collega's; zijn technische kennis, zijn bedrijfsstrategien en zijn financiele vaardigheden werden legendarisch. Na het vertrek van Gent, werd Sarin in 2003 chief executive officer van Vodafone.

Sarin werd CEO toen de aandeelhouders druk legde op Vodafone, na minder succesvolle pogingen tot overnames. Zijn taken zijn enorm. Hij is verantwoordelijk voor de succesvolle lancering van 'the third generation' van Vodafone, waarbij muziek, films en videospelletjes met geweldige kwaliteit worden getoond en afgespeeld. Vodafone heeft momenteel vestigingen in dertien landen en meer dan 140 miljoen abonnees. Hij wil investeren in de naamsbekendheid van Vodafone, niet door middel van gigantische marketingcampagnes, maar door betere communicatie met de klant. Vodafone moet bekend staan als waarde voor je geld, goede kwaliteit en service en innovatie.

Website: www.vodafone.com

Dit artikel stond in de Vidyarthi voorjaarseditie 2006. Het vereningdsblad van Hindoe Studenten Forum Nederland.

Bestel gratis een Vidyarthi door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken met je volledige naam en adres.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!