Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Wiegendood E-mail

Eén van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen is dat je kerngezonde baby dood in het wiegje dood wordt gevonden. Dit fenomeen genaamd wiegendood, in het Engels ook wel het Sudden Infant Death Syndrom (SIDS) genoemd, heeft per definitie een onbekende oorzaak. Er zijn wel risicofactoren bekend en het vermijden van deze factoren verkleint de kans op wiegendood aanzienlijk.

In Nedeland is het voorkomen van wiegendood door goede voorlichting de laatste paar decennia flink afgenomen. Desalniettemin komt het nog wel voor en blijken baby's ook na de voorlichting blootgesteld te worden aan de risicofactoren. Vaak vergeten ouders in hun enthousiasme bepaalde dingen of zijn er misvattingen. Ik zal hier kort enkele punten behandelen waarmee de kans op wiegendood sterk afneemt. 

Slaapligging. Baby's op de buik leggen om te slapen geeft een enorme vergroting van de kans op wiegendood. Als de baby gaat slapen, leg hem dan altijd op de rug, ook niet op de zij! Als de baby wakker is kan hij wel op zijn buik worden gelegd. 

Slaapmateriaal. Bij kinderen tot 2 jaar (de leeftijd waarop wiegendood nog voorkomt) moet er geen dekbed worden gebruikt. Een dekbed is veel te warm, waardoor het kind waarschijnlijk zijn warmte niet kwijt kan. Dit zou de reden kunnen zijn dat wiegendood vaker in de wintermaanden voorkomt, de kinderen worden dan te warm bepakt. Gebruik voor baby's dus een dekentje. 
Ook het gebruik van een kussen voor de kleintjes is gevaarlijk. 

Slaapplaats. De veiligste plaats om een baby te slapen is te leggen in een eigen bedje bij de ouders op de kamer. In een eigen kamer of bij de ouders in bed wordt afgeraden, vooral als de ouders alcohol op hebben of roken. 

Roken. Een bekend punt, maar helaas gebeurt het nog vaak. Roken in bijzijn van de baby. Ook baby's die passief meeroken met de ouders blijken een grotere kans op wiegendood te hebben. En natuurlijk niet alleen op wiegendood, maar ook op veel andere aandoeningen. Roken in bijzijn van de baby mag dan ook eigenlijk absoluut niet. 

Overige factoren. Het is gebleken dat bij baby's die borstvoeding krijgen en baby's die een fopspeen gebruiken, wiegendood minder vaak voorkomt. Sowieso is borstvoeding aan te raden tot minimaal 6 maanden. 

Wiegendood is helaas niet te vermijden. Zelfs als alle risicofactoren zouden verdwijnen, dan nog zullen er baby's aan sterven. De kans op wiegendood neemt wel sterk af als alleen de risico's worden vermeden. Het is daarom verstandig om je hier zoveel mogelijk aan te houden. Dat geeft toch weer een veiliger gevoel.

Vishal

Bron:
Van Hagen EE, van Wouwe JP, van Buuren S, Burgmeijer RJF, Hirasing RA, de Jonge GA. TNO-rapport Peiling Veilig Slapen 1999. TNO Preventie en Gezondheid, juni 2000

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!