Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Indiase dorpsvrouwen doen het nu in een WC
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Indiase dorpsvrouwen doen het nu in een WC E-mail
ImageHet Indiase ministerie voor Plattelandsontwikkeling begon drie jaar geleden de bouw van toiletten te subsidiëren. Voor 600 roepie (10 euro) kwam de overheid binnenshuis een toilet installeren, arme gezinnen moesten slechts 125 roepie (2 euro) betalen. Het doel van de Total Sanitation Campaign is ervoor te zorgen dat tegen 2010 niemand nog in de vrije natuur zijn behoefte gaat doen. Dorpen waar elk gezin een toilet heeft, kunnen aanspraak maken op een beloning van 100.000 roepie (1800 euro). De inwoners van de Indiase deelstaat Chattisgarh zijn erg gehecht aan hun gewoonten. Een van die gewoonten was dat men zijn behoefte gewoon in de vrije natuur deed. De door de overheid gesubsidieerde toiletten in huis werden gebruikt als extra opbergruimte. Daar komt nu langzaam verandering in. Vooral de vrouwen hebben de voordelen van het kleinste kamertje ontdekt.
Chattisgarh is een bijzonder bosrijke streek en per jaar sterven er mensen aan de gevolgen van een ongewenste ontmoeting met een giftig reptiel in het struikgewas. Tijdswinst was een ander aanlokkelijk aspect. Een vrouw die snel even binnenshuis naar toilet kan, houdt meer tijd over voor huishoudelijke taken. Wat ook meespeelde, maar wat de vrouwen niet ter sprake brachten, is dat het de afgelegen bosjes het geliefde werkterrein waren van gluurders en verkrachters. “Vrouwen zijn meer vatbaar voor verandering en gevoeliger voor een verbetering van hun levenskwaliteit en die van hun families”, zegt Gaurav Dwivendi, een lokale districtsbestuurder, “Ze zijn de drijvende kracht achter de hele campagne voor goed sanitair.” Het argument dat de deur op een kier zette, was de beter bescherming tegen slangenbeten.

De mentaliteitswijziging kwam er pas toen de dokters en verplegers de lokale vrouwenorganisaties konden overtuigen van het gemak en de voordelen van de toiletpot in hun voorraadkamer. “Lange tijd weigerden de vrouwen er het nut van in te zien”, zegt Champa Kaushik”, lid van zo’n organisatie in het dorp Bahtarai, “Ze zeiden dat de toiletten te klein en verstikkend waren en vonden het hele idee onhygiënisch. Anderen vreesden dan weer dat hun kinderen in de pot zouden vallen.” De weerstand verdween helemaal toen duidelijk werd dat het toiletgebruik positieve gevolgen had voor de gezondheid: de kinderen kregen minder vaak diarree en ook het aantal gevallen van malaria nam af.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!