Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Recensie: Guru E-mail
ImageArmoede, rijkdom, macht, politiek en corruptie. Er zijn wel vaker films geweest waarin deze onderwerpen centraal stonden, maar in nog geen enkele film heb ik zo een goed samenspel hiervan mogen aanschouwen als in Guru. In deze film staat een zelfverzekerde jongeman op uit het gewone volk om zijn droom waar te maken: 's werelds grootste bedrijf opzetten.

 

Gurukant Desai (Abhishek Bachchan) vertrekt op tienerleeftijd naar Turkije om er te werken. Hij doet ervaring op en krijgt uiteindelijk promotie. Hoewel hij, ambitieus dat hij is, deze positie aanzienlijk sneller heeft behaald dan de norm, besluit hij het niet aan te nemen. In plaats daarvan wil hij terugkeren naar India, om daar een bedrijf voor zichzelf te starten. Ondanks de adviezen die hij krijgt om dat niet te doen, is hij vastbesloten zijn droom waar te maken. Hij trouwt met Sujata (Aishwarya Rai) en vertrekt met haar en haar broertje vanuit Gujarat naar Mumbai.

Hier komt Gurukant erachter dat het voor nieuwkomers erg moeilijk is om een plekje te krijgen in de markt. Hij geeft echter niet op. Met hulp van Manikdas Gupta (Mithun Chakraborty), eigenaar van een lokale krant, lukt het hem door de barrières te komen. Hij begint als kleine handelaar en uiteindelijk zet hij zijn eigen polyester fabriek op: Shakti Corporation. Guru bhai, zoals hij nu genoemd word, is een volksheld geworden. Maar daar houdt het niet op...

Met zijn fabriek groeien ook zijn dromen en verlangens. Guru wil steeds meer en daar zorgt hij ook voor. Zijn fabriek begint te snel te groeien en zo wordt er argwaan opgewekt. Wanneer Manikdas, die Guru nu als zijn zoon beschouwt, aan één van zijn journalisten de opdracht geeft om de redenen van deze snelle groei bloot te stellen, beginnen de problemen. Het gaat er uiteindelijk zo hard aan toe dat Guru in het ziekenhuis belandt. Tegelijkertijd word er een rechtszaak tegen hem aangespannen.

De film zet grote vraagtekens neer bij het begrip 'corruptie'. Normaliter heeft het gewone volk een hekel hieraan, omdat dit de rijken rijker maakt en de armen armer. In Guru wordt echter op een andere manier omgegaan met corruptie; zo, dat het gewone volk er dubbel en dwars van profiteert. Dit doet bij menigeen de volgende vraag rijzen: Mag het rechtssysteem deze vorm van corruptie afstraffen als het van belang is voor het welzijn van het volk?

Het karakter van Gurukant Desai is ongelooflijk inspirerend voor de kijker. Hij is een doorzetter, een lefgozer en een standvastig persoon. Hij heeft op alles een antwoord klaar liggen en weet waar hij mee bezig is. Wat hem nog sterker maakt, en dit vind ik persoonlijk het mooiste uit de film, is de relatie tussen hem en zijn vrouw. Verrassend, inspirerend en erg ongewoon voor een Indiase film. Maar er komen meerdere verbazingwekkende relaties voor in de film. Soms bijna onbegrijpelijk, maar dat is juist wat de stijl van de film zeer uniek maakt.


Rashna Doerga

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!