Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow ‘Indiase regering ten dode opgeschreven’
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
‘Indiase regering ten dode opgeschreven’ E-mail
ImageDELHI - Uiterlijk onbewogen zit premier Manmohan Singh in het parlement. Gelaten lijkt hij het felle debat over zijn politieke lot te ondergaan. Zijn regering dreigt uiteen te vallen sinds vorige week de communisten hun steun introkken, omdat Singh voor een nucleair samenwerkingsverband is met ‘imperialistisch’ Amerika.
‘Dr. Manmohan Singh’, zegt oppositieleider Advani van de Nationalistische Hindoe Partij, de BJP, tegen de premier. ‘Jouw minderheidsregering ligt op de intensive care en is ten dode opgeschreven’.

‘Zitten’, snauwt parlementsvoorzitter Somnath Chatterjee tegen minister Lalu van Spoorwegen als die oppositieleider Advani voor leugenaar uitmaakt. ‘Toon respect. Het hele land kijkt naar ons.’

Ook buiten het parlement vecht de Congres Partij voor haar politieke overleving. Vandaag is de vertrouwensstemming. De regering heeft 272 stemmen nodig, de helft plus 1. Het gerucht gaat dat de regering minstens vijf zetels te kort komt. Tot 7,5 miljoen euro wordt er maandag geboden voor een ja-stem door de ‘vote managers’ van de Congres Partij van Manmohan Singh, de man die tot voor kort nog bekend stond als de Mr.Clean van India.

Tot het weekeinde dacht de regering van Singh dat ze de crisis zou overleven. Het gat van de communisten was opgevuld door de socialisten van de Samajwadi Partij. Samen met de parlementariërs van de partij van ex-minister Soren van Mijnbouw die, veroordeeld en vrijgesproken in een moordzaak, in ruil zijn oude baan terug kreeg. Met de stemmen van zes parlementariërs die in de gevangenis zitten – van wie twee veroordeeld wegens moord – daarbij opgeteld, kwam het aantal ja-stemmers op het magische getal van 272 zetels.

Aan het prille geluk kwam zaterdagmiddag een einde toen de eerste minister van de grootste noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, Behenji (zuster) Mayawati, roet in het eten gooide. Tot grote schrik van premier Singh gaf ze een persconferentie met een leider van zijn nieuwe bondgenoot, de Socialistische Samajwadi Partij, die was overgelopen. Mayawati zei tegen de verzamelde pers dat nog meer dissidenten uit het regeringskamp haar kant hadden gekozen.

Afgelopen jaar behaalde deze leider van de grootste partij van kastelozen een klinkende overwinning in haar deelstaat. Ze heeft niet alleen de steun van dalits, kastelozen, maar ook van hogere kasten en van moslims. Mayawati wordt zelfs al getipt als de eerste kasteloze premier van India. Ze heeft maar één doel; de regering van Manmohan Singh zo snel mogelijk ten val te brengen.

Premier Singh gelooft echt dat het nucleaire verdrag India als een van de snelst groeiende economieën een goede plek op het wereldtoneel kan geven. ‘Besef dat we door dit kernverdrag na dertig jaar uit ons nucleaire isolement komen’, houdt minister Pranab van Buitenlandse Zaken het parlement voor. In 1974 werd India de paria van de wereld, nadat onder premier Indira Gandhi de eerste kernproef werd uitgevoerd.

De VS bieden volgens het verdrag India brandstoffen en techniek voor de kerncentrales aan in ruil voor controle van de civiele kerninstallaties. India heeft kernenergie nodig vanwege de verouderde elektriciteitscentrales. India hoeft daarvoor in ruil niet eens het non-proliferatie verdrag te ondertekenen. De communisten vinden dat dit verdrag een einde maakt aan India’s soevereiniteit.

Terwijl de minister van Buitenlandse Zaken een vlammend betoog houdt, zit de helft van het parlement te doezelen. Slechts weinigen hebben het kernverdrag echt bestudeerd. Bron: De Volkskrant

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!