Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow Sport arrow Team-Mulder zeker van zilver
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Team-Mulder zeker van zilver E-mail

ImageQINGDAO (ANP) - De zeilploeg van stuurvrouw Mandy Mulder heeft zich vrijdag in een vroegtijdig stadium verzekerd van zilver in de olympische Ynglingklasse. Het Nederlandse drietal, met Annemieke Bes en Merel Witteveen als bemanning, kan zaterdag in de afsluitende medalrace op de Gele Zee niet lager meer eindigen dan de tweede plaats.

De achterstand op de Britse koplopers Ayton/Webb/Wilson bedraagt slechts één punt. Door een gebrek aan wind bleven alle olympische boten en zeilplanken vrijdag lang aan de kant. Uiteindelijk trok de wind alsnog aan en bij een stevige bries kon in de Yngling de achtste race worden gevaren. Daarin eindigden Mulder en co nipt op de eerste plaats, na in de hele wedstrijd aan kop te hebben gelegen.

De voorsprong op de Franse nummer twee bedroeg slechts één seconde. De Britse rivalen Ayton/Webb/Wilson kwamen als vijfde over de finish en behielden daarmee net de koppositie in het klassement. Door het overschrijden van de tijdslimiet bleef het vrijdag bij die ene race.

Duidelijke opdracht

De Nederlandse opdracht voor de medalrace, met de eerste tien boten en dubbele punten, is duidelijk: indien het succesvolle Oranje-trio in de finale vòòr de Britse concurrenten eindigt, is het goud voor Nederland.

Het Nederlands Watersportverbond (KNWV) is hard toe aan een olympische zeilmedaille. Bij Athene 2004 vielen alle Nederlandse deelnemers buiten de prijzen, ondanks grote investeringen in menskracht en materiaal. Het KNWV kon in 1984 voor de laatste keer goud begroeten. Windsurfer Stephan van den Berg won toen de olympische titel in Los Angeles in de Windgliderklasse.

Ambitieus plan

De zekere medaille in de Ynglingklasse is een grote overwinning voor bondscoach Maurice Paardenkooper. Kort na de Spelen van Athene bedacht hij een revolutionair en ambitieus plan, dat vrij snel door het KNWV en sportkoepel NOCNSF werd omarmd. Paardenkooper begon in 2005 met negen zeilsters en drie boten aan een soort talentenjacht. De afgelopen jaren liet hij de drie teams steeds in wisselende samenstelling trainen en wedstrijden varen, ruim 200 dagen per jaar.

De negen kernploegzeilsters waren collega's, maar ook concurrenten van elkaar. Door ze steeds met en tegen elkaar te laten varen, hoopte Paardenkooper een hoog niveau in alle omstandigheden te bereiken.

Pas begin juli, na een zenuwslopende afvalrace voor de betrokken zeilsters, maakte het KNWV in opdracht van de bondscoach de drie geselecteerde zeilsters bekend. Paardenkooper koos verrassend voor een team met Mulder, Bes en Witteveen. Juist een drietal dat samen nog weinig grote wedstrijden had gevaren. De constante medaillekansen in Qingdao voor zijn ploeg, die vanaf de eerste race meestreed om eremetaal, bewezen de prima inschatting van Paardenkooper, in de rug gedekt door KNWV-supervisor Jaap Zielhuis.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!