Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Demonstraties in Indiaas en Pakistaans Kashmir
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Demonstraties in Indiaas en Pakistaans Kashmir E-mail
ImageIn Kashmir zijn onlangs vele duizenden moslims de straat op gegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid van India. Pakistan, de aartsrivaal van India, verzocht de Verenigde Naties woensdag om in te grijpen en India te gelasten geen mensenrechtenschendingen te begaan in het Indiase deel van Kashmir. India noemde de aantijgingen van Pakistan 'uitermate verwerpelijk'.
De moslimbetogingen zijn een protest tegen een blokkade door hindoes van de belangrijkste autoweg tussen de Kashmirvallei en de rest van India. Handelaars waarschuwden dat er in Kashmir door de blokkade een tekort aan voedsel en medicijnen kan ontstaan. De Indiase minister van binnenlandse zaken Shivraj Patil bracht zondag een bezoek aan Srinagar en beloofde de orde zo snel mogelijk te herstellen.

In New Delhi, Bombay en Agra werden tientallen activisten opgepakt die zijn aangesloten bij de Wereld Hindoe Organisatie (VHP). Zij steunen de actie van Kashmirse hindoes voor een stuk grond bij de Amarnath-grot waar een ijspegel in de vorm van een fallus, een symbool van de hindoegod Shiva, wordt aanbeden.

Het is al een kleine zes weken onrustig in Kashmir, waar de kloof tussen de moslimminderheid en de hindoes steeds groter wordt. Aanleiding voor de protesten vormt een actie van Kashmirse hindoes voor een stuk grond bij de Amarnath-grot waar een ijspegel in de vorm van een fallus, een symbool van de hindoegod Shiva, wordt aanbeden. De hindoes protesteren tegen het terugdraaien van een overheidsbesluit dat de omstreden grond toekende aan een hindoe-organisatie. De moslims protesteren tegen de aanvankelijke toekenning van de grond aan de hindoes, die werd gezien als een verkapte poging tot hindoeïsering van het overwegend islamitische Kashmir.

Het is al sinds juni onrustig in de Kashmirvallei. Hindoes protesteren tegen het terugdraaien van een overheidsbesluit dat grond toekende aan een bedevaartorganisatie. De moslimbetogers protesteren tegen het geweld van hindoes en de toekenning van de grond, die een verkapte poging tot hindoeïsering zou zijn. Centraal in het conflict staat de Amarnath-grot in Kashmir, waarin zich een ijspegel bevindt die door hindoes wordt vereerd als een reïncarnatie van de hindoegod Shiva. De grot trekt jaarlijks honderdduizenden pelgrims. Achtergrond van de onrust is het conflict over Kashmir. Moslimactivisten eisen dat het Indiase gedeelte van Kashmir, dat voor het merendeel islamitisch is, zelfstandig wordt of bij Pakistan wordt gevoegd. De strijd heeft sinds 1989 aan zeker 68 duizend mensen het leven gekost.

Achtergrond van de onrust is het slepende conflict over Kashmir. Moslimactivisten eisen dat het Indiase gedeelte van Kashmir zelfstandig wordt of bij Pakistan wordt gevoegd. De strijd heeft sinds 1989 aan zeker 68 duizend mensen het leven gekost.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!