Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Religie arrow NAVARATRI
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
NAVARATRI E-mail
ImageDe negen “nachten” van de Goddelijke Moeder. Wie is zij? Wat is Navaratri? Een korte uitleg door Raksha.

Devi is een ander woord voor Shakti, de (sterke) Goddelijke kracht van dit Universum. Met Shakti bedoelen we de kracht en energie die de mensheid in beweging brengt en vormen creëert, maar ook de kracht van het denken en doen. De “hardere” kant van god is statisch. Shakti is de bewegende kant van God en tevens het vrouwelijk principe. God en Shakti zijn net als vuur, en warmte van vuur onafscheidelijk met elkaar verbonden.

Een voorbeeld: “Een batterij bevat de kracht van elektriciteit. Een batterij alleen kan geen elektriciteit geven. Je kunt de batterij overal met je meenemen, zonder dat iemand weet hoeveel kracht de batterij heeft. Maar als het wordt aangesloten of in contact komt met een stroomkring/ energie bron, dan veranderd de sterke kracht als iets wonderbaarlijks. Zij verplaatst zich met de snelheid van het licht, of in dit geval veroorzaakt het een schok, het geeft licht een lamp.”.

ImageMoeder Shakti is net elektriciteit, de kracht van het zonlicht, de diepte van de oceaan, de beweging van onze handen, de geur van de bloemen, de muzikale klanken, kortom het gevoel van het mens zijn. Zij is alles wat het leven in dit Universum inhoudt! Shakti als de grootste energie (bron) is groter dan wij mensen kunnen waarnemen (zien, horen, voelen etc.). Zij wordt aanbeden, aangeroepen en afgebeeld in drie verschillende vormen:

1. In de vernietigende kracht als Kali Ma
2. In de onderhoudende kracht als Laksmi Ma
3. In de scheppende kracht als Saraswatie Ma

Deze drie vormen van de Goddelijke Moeder worden vereerd tijdens het gewijde 9-dagen durende festival “Navaratri” (9 nachten).

De eerste 3 dagen wordt Kali Ma aanbeden, de volgende 3 dagen wordt Laksmi Ma aanbeden en de laatste 3 dagen zijn voor Saraswatie Ma. Tijdens Navaratri is het belangrijk om het innerlijk te zuiveren. De wereld en haar schepping (mensen, dieren, bloemen etc.) begint immers vanuit de ziel. Tijdens dit grote feest wordt elke dag een verschillende kant aanbeden van Maha Shakti.

Dit zullen we per dag behandelen.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!