Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow Sport arrow Nederlandse waterpolosters olympisch kampioen
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Nederlandse waterpolosters olympisch kampioen E-mail

ImagePEKING (ANP) - De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag in Peking een uniek toernooi afgesloten met de olympische titel. De ploeg van de scheidende bondscoach Robin van Galen versloeg de Verenigde Staten met 9-8. De periodestanden waren 4-2 1-3 2-1 2-2.

Daniëlle de Bruijn nam de ploeg op sleeptouw met zeven treffers. Ze maakte ook de belangrijke negende treffer kort voor het einde.

Voor de Nederlandse waterpolosters is het de eerste olympische medaille. Acht jaar geleden toen de vrouwen op het olympisch programma debuteerden eindigde Oranje als vierde in Sydney, vier jaar geleden slaagde de ploeg er niet in zich voor Athene te plaatsen.

Wederopstanding

De gouden medaille van de waterpolosters is een van de mooiste en meest onverwachte van de Nederlandse ploeg in Peking. Het Nederlandse vrouwenwaterpolo domineerde in de jaren negentig tot de sport olympisch werd. De gemiste medaillekans in Sydney bij het debuut in 2000 werkte lang na. Nederland telde internationaal amper nog mee toen Robin van Galen begin 2006 de baan van Paul Metz overnam. De Rotterdammer kreeg de steun van de KNZB en sportkoepel NOCNSF om fulltime met zijn meiden te gaan trainen.

Op de WK in 2007 was Nederland nog negende, vervolgens won Oranje in augustus vorig jaar wel verrassend het olympisch kwalificatietoernooi in Kirisji gewonnen. De wederopstanding kreeg nog meer gestalte in Peking. De ploeg begon met een nederlaag in het openingsduel tegen Hongarije maar kwam daarna in vorm. In de kwartfinale zette de ploeg olympisch kampioen Italië na strafworpen aan de kant. De replay tegen Hongarije leverde een duidelijke winst op.

Onverwachte titel

Tegen wereldkampioen Amerika had Oranje donderdag een vliegende start. Na vier minuten leidde de ploeg met 4-0. Daniëlle de Bruijn, eerder gestopt als international maar door Van Galen overgehaald terug te keren, nam de ploeg aan de hand. Liefst zeven keer schoot de 30-jarige speelster raak, uit alle hoeken en standen overigens.

De Amerikaanse vrouwen waren van slag door het snelle Nederlandse spel. De variatie van Oranje won het van het fysieke van de tegenstander. Toch kwamen de Amerikanen in de tweede periode terug in de wedstrijd. Van 4-2 werd het 5-5. Toch bleef Nederland daarna voortdurend aan de goede kant van de score. De laatste minuut begon met 8-8. Met 45 seconden kreeg Nederland een speelster meer in het water. De Bruijn nam de verantwoordelijkheid voor het schot. Dat was raak en betekende de onverwachte titel.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!