Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Documentaire: INDIA ALS UITVINDER SHAMPOO
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Documentaire: INDIA ALS UITVINDER SHAMPOO E-mail
ImageShampoo is eigenlijk een eeuwenoude Indiase uitvinding. De vruchten amala en aritha, gebruikt in inheemse 'champoo', vormen ook de basis voor onze hedendaagse anti-roos en pro-vitamine haarsmeersels. En er is meer ayurvedische kennis de westerse maatschappij binnengesijpeld. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie en de modderpakkingen waarmee kuuroorden hun gasten verwennen. De moeilijkheidsgraad van het Sanskriet heeft echter een volledig begrip van het totale medische kennissysteem lange tijd in de weg gestaan. Pas met de new age-golf van de afgelopen twintig jaar interesseren meer westerlingen zich voor ayurveda.
In de documentaire Ayurveda - art of being wordt er licht geworpen op wat bekend staat als de oudste holistische geneeskunst ter wereld. In deze documentaire worden goeroes aan het woord gelaten die uitleggen dat ayurveda gebaseerd is op het weer in balans brengen van drie energiestromen in lichaam en geest. Een Griekse adept mag het de Indiase meesters nog eens nazeggen in gebroken Engels en beweren dat ayurveda het antwoord is voor onze opgejaagde wereld vol stressgerelateerde ziekten. Het interessantste zijn de onalledaagse beelden van therapieën: oliebaden tegen staar, een poliopatiëntje dat in een ton met zand wordt begraven, een schizofreen die met groene modder wordt ingesmeerd, boomschors dat wordt voorgeschreven als medicijn tegen bloedkanker.

De documentaire Ayurveda is weliswaar niet gedraaid in CinemaScope maar ook hier grossiert de regisseur in schitterende plaatjes. Het oogverblindende zonnebloemveld uit het openingsshot en de gedroogde, gebarsten modder op het lijf van een patiënt zijn super-esthetisch in beeld gebracht. Deze mooifilmerij kan echter niet verhullen dat Ayurveda faalt in zijn doelstelling: het uitleggen van de filosofie en werking van de geneeskunst. De specialisten blijven steken in oppervlakkigheden en opgelepelde ervaringskennis. Van de kijker wordt een grote bereidheid tot kritiekloos slikken gevraagd. Sceptici hebben dan ook niks te zoeken bij deze documentaire Ayurveda - the art of being is een schitterend ingepakt snoepje exclusief voor gelovigen.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!