Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Body & Beauty arrow Geen dag zonder deo
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Geen dag zonder deo E-mail

Body & BeautyZweten betekent afkoelen, want transpiratie beschermt je lichaam tegen oververhitting. Het is ook een manier om afvalstoffen uit het stofwisselingsproces af te voeren. Een nuttig proces dus. Kies daarom voor een deodorant die is afgestemd op jouw mate van transpireren.

Een mens bezit zo'n drie miljoen zweetklieren. De exocriene zweetklieren die zich rond de poriën over het hele lichaam bevinden (zo'n 500 kliertjes per m²), produceren vooral water. De grotere apocriene klieren zitten vooral rond de haarzakjes in de oksels en bij de geni-taliën. Ze beginnen pas na de puberteit te functioneren. Deze klieren scheiden o.a. hormonen uit. De geurstof in deze hormonen geeft je zo'n typische lijfgeur en speelt een belangrijke rol in jouw aantrekkingskracht. Verwar dit niet met een zweetlucht, want vers zweet is in beginsel geurloos. Het luchtje ontstaat pas als het vocht in aanraking komt met de huideigen bacteriën. Ze nemen het transpiratievocht op en breken het af. Het is hun afvalproduct dat je uiteindelijk ruikt. De mate waarin je transpireert, hangt af van de inspanning, het seizoen, de luchtvochtigheid in een ruimte, de zuurgraad van je huid en de hoeveelheid zweetklieren. De oorzaak van overmatige transpiratie ligt vaak bij stress, overgewicht of hormoonschommelingen.

Rollen of sprayen
Er bestaan veel soorten deodorants. Je hebt zogenaamde geurafdekkers en geurabsorberende deo's. Verder zijn er bacterieremmende deo's, maar die kunnen irritaties op de huid veroorzaken, Anti-transpirants of 24-uurs deo's bevatten aluminiumzouten die een deel van de zweetklieruitgangen afsluiten, waardoor de transpiratie wordt afgeremd. Gebruik zo'n deo maar één keer per dag. Gebruik voor een gevoelige huid een milde deo zonder alcohol. Alcohol wordt alleen toegevoegd om het verkoelende effect. De keuze voor de verpakking: een stick, roller, spray of crème, hangt vooral van jouw persoonlijke voorkeur af. 

Tips

  • Zorg dat de deodorant droog is, voordat je kleding aantrekt. Anders krijg je vlekken.
  • Probeer het tijdens een zomervakantie eens zonder deo. Doordat je weinig en luchtige kleding draagt, zal de zweetgeur aanzienlijk verminderen.
  • Voor zeer extreme transpiratie bestaat een operatieve ingreep: hydrosuctie. Hierbij wordt een deel van de zweetkliertjes weggehaald uit de oksel. Kosten voor beide oksels: ca. 3500 gulden.

Info: Medisch Centrum 't Gooi, www.mcgooi.nl
Felisha Kariman

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!