Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Health arrow Puistjes behandelplan
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Puistjes behandelplan E-mail

Body & BeautyPukkels, puisten en mee-eters. Je krijgt ze altijd op het verkeerde moment. Maak je vooral niet te druk. Met een goede huidverzorging en een beetje geduld gaan die plaaggeesten vanzelf weer weg.

In de puberteit neemt onder invloed van je geslachtshormonen de talgproductie (huidvet) in de talgkliertjes toe. Tegelijkertijd verhoornen de opperhuidcellen sneller, waardoor je huid een beetje gaat schilferen. Door de talgpropjes en dode huidcellen raken de talgkliertjes verstopt en worden als mee-eters zichtbaar. Ze kleuren zwart onder invloed van je huidpigment en zuurstof. Mee-eters zitten vooral op de vette huiddelen zoals de T-zone: voorhoofd, neus en kin.

Mee-eters verwijderen
Was je huid dagelijks met een milde gezichtszeep of reinigingslotion om talgophoping tegen te gaan. Neem 2x per week een stoombadje. De warmte maakt de poriën open. Met schone wijsvingers, waarover je een tissue legt, duw je nu heel voorzichtig de mee-eter naar boven. Lukt het niet, laat hem dan zitten. Als je te hard knijpt, kunnen er onderhuidse ontstekingen ontstaan, met puistjes tot gevolg. Dep je huid daarna schoon met een alcoholhoudende lotion, die de huid ontsmet en de poriën weer samentrekt. Neem eens per week na het stoombad een klei- of gistmasker. Het absorbeert talg en vuil en weekt de dode huidcellen los. 

Puistjes aanpakken
Je huideigen bacteriën zijn dol op talg. Ze consumeren het en als dank daarvoor laten ze een stofje in de talgklier achter (vetzuur) dat een ontsteking veroorzaakt: een puist! Het is dus ook niet voor niets dat veel verzorgingsproducten voor de jonge, vette huid, ontsmettende werkstoffen bevatten om bacteriën te doden. Want die zijn verantwoordelijk voor puisten en niet vet voedsel zoals menigeen denkt! 
Peuter zo min mogelijk aan puistjes om infecties en littekentjes te voorkomen (zowel bij een lichte als een donkere huid blijven er dan rode of bruine gepigmenteerde vlekjes over). 

Uitknijpen of niet?
Is je huid erg onrustig met veel puistjes, gebruik dan zeker geen scrubcrèmes, alleen diepreinigende maskers. En als je het dan toch niet kunt weerstaan: puistjes waar een rijp wit kopje op zit, kun je heel voorzichtig uittrekken. Niet knijpen dus, anders wordt de ontsteking in je huid geduwd. Trek met schone vingers of zakdoekje eromheen aan beide kanten van de pukkel om de talg eruit te halen. Dep daarna met een alcoholhoudende lotion. Overigens verdwijnen je puistjes zo echt niet sneller! Inspecties van je huid, maskertjes en stoombadjes kun je het beste 's avonds doen. Zo krijgt je huid de hele nacht de tijd om te herstellen en loop je ook niet voor gek met rode vlekjes op je gezicht.

Geen vette crèmes
Bescherm en kalmeer je huid 's ochtends en 's avonds voor het slapen gaan met een speciale gezichtscrème voor acne. Het geeft je huid een matte teint, vermindert de talgafscheiding en remt de bacteriën. Gebruik je liever een gewone vochtherstellende dagcrème, let er dan op dat hij vetvrij is (non-comedo-geen). Smeer nooit met vaseline of babyolie. Deze puur vette producten sluiten de poriën af, waardoor je problemen alleen maar verergeren.

Heb je alleen zo nu en dan last van een pukkel, werk dan plaatselijk met een zogenaamde spotcream. Een klein dotje crème op het puistje zorgt ervoor dat hij snel uitdroogt. Ook sommige camouflagestiften bevatten werkstofjes (o.a. salicylzuur), die een uitdrogende werking op puistjes hebben. Gebruik dit onder je foundation, maar nooit te dik!

Felisha Kariman

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!