Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Slechte adem E-mail

Body & BeautySlechte adem is vervelend voor wie daaraan blootstaat. En wie daaraan lijdt kan erdoor worden gemeden. Over oorzaken en remedies…

Sterk ruikende voedingsmiddelen kunnen een acute onfrisse adem oftewel halitose veroorzaken: onder meer vissen (zoals haring en sprot), sterke kruiden (zoals knoflook en uiten), de groente prei, sommige kazen en vlees en natuurlijk alcohol. Ook ander voedsel kan een vieze adem geven als je niet tijdig je tanden poetst. Ook bij vertering van voedsel in maag en darmen kunnen geuren daarvan de mond bereiken. 

Roken kan een vieze geur geven, net als langere tijd niet eten en veel praten, waardoor de speekselproductie afneemt. Stress kan de maag doen opspelen, met een toegenomen maagzuurproductie en soms een braakselgeur als gevolg.

Gebit
Veel van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken groeien in de plaque op het gebit en op de tong. Houdt het gebit dus goed schoon. De tong is een heel ruw oppervlak, waar makkelijk voedselresten op blijven zitten, waardoor bacteriën erop gedijen. Vooral het achterste deel van de tong wordt niet schoongeveegd door de gebruikelijk tongbewegingen. Dat deel is vrij goed te reinigen met een tandenborstel of met een tongschraper (in het begin leidt het tot kokhalsreflexen). Ook op het harde verhemelte kunnen rottingsgeur veroorzakende bacteriën zitten (borstelen met een zachte tandenborstel). En uiteraard zijn rottende tanden en kiezen een bron van chronische ellende. Natuurlijk moet ook een prothese goed worden schoongehouden, en 's nachts liefst in oplossing met een bacteriedodend middel. 

Ook tandvleesontsteking kan een onfrisse geur veroorzaken. Als het niet snel overgaat, ga dan naar de tandarts. Behalve een goede gebitsverzorging kan een mondspoelmiddel dat bacteriën doodt, helpen bij de bestrijding van onfrisse mondgeur.

Ziekten en medicijnen
Sommige ziekten geven een slechte adem. Diabetes bijvoorbeeld kan een acetongeur veroorzaken en leverinsufficiëntie (verminderde werking van de lever) een ammoniakgeur. Verder zijn er onder meer onder meer: infectie van en in de bovenste luchtwegen, verstoring van de flora van de dikke darm, gonorroe, en tumoren in de longen, slokdarm en mond. Ook kan een geringe speekselproductie de oorzaak zijn. 's Nachts zijn de speekselklieren van de meeste mensen minder actief, en bij het ouder worden vermindert de speekselproductie. Je kunt de speekselklieren activeren door op (suikervrije) kauwgom te kauwen. Ook sommige medicijnen kennen halitose als bijwerking. Zwangerschap kan met een nare mondgeur gepaard gaan. En aan het begin van de menstruatiecyclus zwelt het tandvlees wat, waardoor het tandenpoetsen iets minder effectief kan worden.

De neus en keelholte
Ook geuren die in de neus ontstaan kunnen via de mond merkbaar worden. De belangrijkste oorzaken zijn infecties in de neus en de neusbijholten. Bij neusverstopping vindt de ademhaling vooral door de mond plaats met uitdroging van het slijmvlies van de mondkeelholte als gevolg. Dit kan dus een slechte adem veroorzaken. Ook pus uit de neus of neusbijholten kan dat veroorzaken. Infecties van de tong of keelamandelen kunnen door ophoping van bacteriën of schimmels een nare geur verspreiden. Behandeling met medicijnen of operatie geeft meestal verbetering.

Zelf testen?
Veel mensen proberen hun adem zelf te ruiken of hun adem wel fris is. Maar elke daarvoor gebruikte methode geeft onbetrouwbare resultaten. Onze neus raakt namelijk zo gewend aan onze eigen geur, dat wie die nog nauwelijks kunnen ruiken. Er zit niets anders op: vraag het iemand anders, bijvoorbeeld de tandarts. Je mag dan tevoren geen producten hebben gebruikt die een goede "diagnose" in de weg staan, zoals mondspoelmiddelen, tandpasta, kauwgom en ander snoepgoed.

Felisha Kariman

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!