Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Kaalheid E-mail

Body & BeautyIedereen kent wel iemand die een bepaalde mate van kaalheid heeft. Maar lang niet iedereen wil er voor uitkomen. Haarstukjes, haartransplantaties, haarlotions en allerhande trucjes om het haarverlies te verbergen, worden door de kalende mens met open armen ontvangen om hun probleem op te lossen of in ieder geval te verminderen.

Fabeltjes
Er bestaan een heleboel fabeltjes over kaalheid en haaruitval. De meest voorkomende zijn:

  1. dat hoeden en pruiken haaruitval veroorzaken;
  2. dat je van overmatig shampoogebruik kaal wordt;
  3. dat er middelen bestaan die je haren sneller laten groeien;
  4. en dat hoofdroos kaalheid veroorzaakt.

Gemiddeld verliest een mens tussen de 50 en 100 haren per dag. Wanneer dit gedurende een langere periode opvallend meer is, moet je een bezoek aan de arts brengen. Hij kan dan nagaan wat hier de oorzaak van is en er eventueel een oplossing voor zoeken. Raak niet gelijk in paniek; er is vaak wat aan te doen.

Oorzaken en kenmerken

  1. Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm. Deze vorm komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen worden er mee geconfronteerd. Bij vrouwen verloopt de haaruitval echter veel verspreider dan bij mannen. Het haar wordt bij vrouwen over het gehele hoofd dunner, terwijl de kaalheid zich bij mannen veel vaker op één plek concentreert.
  2. Een tweede oorzaak van kaalheid is ouderdom. Ieder mens krijgt bij het ouder worden een dunnere haardos. 
  3. Een aantal ziekten, zoals suikerziekte, kunnen haaruitval veroorzaken. Ook stress, tekort aan vitaminen, proteïnen en andere belangrijke voedingsstoffen kunnen haaruitval tot gevolg hebben.
  4. Geneesmiddelen kunnen ook haaruitval veroorzaken. In de meeste gevallen betreft het sterke medicijnen ter bestrijding van kanker. Ook radiotherapie (bestraling) leidt tot tijdelijke kaalheid.

Oplossingen
Er zijn in de loop der eeuwen verschillende methoden bedacht om kaalheid tegen te gaan of te verbergen. Zo zijn er allerlei haargroeimiddelen op de markt gebracht. Het merendeel van deze middelen heeft geen of weinig effect. Ook de laser heeft zijn intrede gedaan als middel om haar weer te laten groeien. Hierbij wordt de kalende hoofdhuid blootgesteld aan laserlicht. 

Verbergen
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een haarstuk. Dit kan een toupet zijn, een haarstukje voor een klein gedeelte van het hoofd of een pruik. Als te zien is dat iemand een haarstukje draagt, is het niet juist gemaakt. Goede haarstukjes zijn namelijk niet van echt haar te onderscheiden. Er kan gekozen worden voor een afneembaar en niet-afneembaar haarstukje. Een niet-afneembaar haarstukje wordt aan het eigen haar geknoopt. Hierdoor is het nodig eens in de vier tot zes weken naar een haarwerkspecialist te gaan. Deze moet het haarstukje dan bijwerken. 

Haartransplantatie
Definitiever is een medische ingreep. De meest gebruikte techniek is haartransplantatie. Hierin zijn verschillende manieren te onderscheiden. De punchgrafth-methode en microtransplantatie komen het meest voor. Bij de punchgraft-methode worden er rondjes met haar uit het achterhoofd gehaald, die dan in de kale huid van de kruin en het voorhoofd geplaatst worden. Uit de kale huid zijn vooraf even grote rondjes huid gehaald. Bij microtransplantatie wordt er een hele baan huid met haar uit het achterhoofd verwijderd. De baan wordt in zeer kleine stukjes opgedeeld die op de te behandelen plek geplaatst worden. Bij deze techniek zijn achteraf geen littekens te zien en de patiënt kan meestal direct na de ingreep naar huis. Bij Laser Aesthetic maakt men gebruik van laser. De haarwortels worden uit de haarkrans achter op het hoofd gehaald en verplaatst naar de kale of dun behaarde plekken boven op het hoofd.

Felisha Kariman

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!