Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Health arrow Kinderen met HIV
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Kinderen met HIV E-mail

HealthOver HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, is al veel gezegd en geschreven. Iedereen weet -of hoort te weten!- wat het virus inhoudt, hoe je het oploopt enz enz. De aandacht in de media wordt vrijwel altijd gericht op (jong) volwassenen. Hierdoor lijkt men bijna te vergeten dat er wereldwijd zo'n 1,4 miljoen kinderen zijn met een HIV infectie.

In Nederland zijn dat er bijna 150. Dit lijkt niet veel vergeleken met de paar duizend volwassenen, maar aangezien er nog geen geneesmiddel is, zijn het er bijna 150 teveel. Veruit de meeste kinderen (meer dan 80%) hebben het virus van hun positieve moeder gekregen rondom de geboorte. Zonder behandeling overlijdt het grootste gedeelte van deze kinderen voordat ze acht zijn. Dit geldt dus voornamelijk voor de kinderen in de 3e wereldlanden. De meeste HIV positieve kinderen wonen (zoals ook de meeste HIV positieve volwassenen) in Afrika, onder de Sahara. 

De Nederlandse populatie van HIV kinderen, is een redelijke weerspiegeling van de wereldsituatie, ook bij ons komen verreweg de meesten uit subsahara Afrika. Gelukkig hebben we hier wel een hele goede behandelmethode. De middelen die worden gegeven zijn virusremmers. De kinderen ontwikkelen geen AIDS, maar raken het virus ook niet kwijt. Ze moeten de medicijnen dus elke dag op gezette tijdstippen slikken. En dit lijkt makkelijk dan het is.

Bij kleine kinderen is het probleem dat de medicatie veel en verschrikkelijk smerig is. Het komt dus nogal vaak voor dat de kleintjes er niet zo'n zin in hebben. Het is daarom belangrijk dat de ouders de medicatie goed geven. Helaas wil dat af en toe ook nog wel een probleem zijn, omdat er ouders zijn die daar ook weinig voor voelen. Soms omdat ze het gewoon niet begrijpen, soms omdat het ze niks kan schelen. Het virus kan dan resistent worden tegen de medicijnen en dan zijn we dus weer een redelijk eind van huis. Gelukkig zijn er meerdere middelen, maar eens houdt het toch op. 

Door de goede resultaten die met de medicatie zijn behaald, komen er nu sinds enkele jaren ook voor het eerst kinderen met HIV in de puberteit. Dat brengt ook weer problemen met zich mee. Ten eerste is er de wettelijke verplichting om kinderen van 12 jaar en ouder te vertellen wat ze hebben. Aangezien de meeste 12 jarigen ook niet echt achterlijk zijn, kan dit op z'n zachtst gezegd tot hele sombere stemmingen leiden, wat het medicijngebruik weer negatief kan beinvloeden. 
Verder puberen pubers sowieso nog wel eens. Bovendien is het soms nog wel eens onhandig om precies op de juiste tijdstippen de medicatie in te moeten nemen. Want als je lekker uit gaat met vrienden en je moet ineens je pillen (grote pillen en nog veel ook!) slikken, dan is de kans redelijk aanwezig dat men gaat vragen waar ze voor zijn. En je vertelt over het algemeen niet vol trots dat je HIV positief bent… Dit alles leidt er dus toe dat de therapietrouw onder pubers niet zo goed is als zou moeten. En dat kan weer leiden tot resistentie en/of AIDS. 

Naast de voornamelijk medicatieproblemen die ik hier heb besproken, zijn er natuurlijk ook nog andere zaken die de boel moeilijker maken voor de kids. En dan bedoel ik bijvoorbeeld de sociale impact die het heeft, maar ook het feit dat ze regelmatig moeten worden geprikt voor bloed wil nog wel eens heel vervelend zijn (vooral bij de hele kleintjes). Het is maar te hopen dat er snel een geneesmiddel komt, waardoor we in ieder geval 1 groot probleem minder hebben.

Vishal Hira

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!