Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Bollywood arrow Profielen arrow Over Bollywood
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Over Bollywood E-mail

BollywoodMumbai is het centrum van de grootste filmindustrie ter wereld en heeft de bijnaam Bollywood gekregen. Er worden meer dan 600 films per jaar gemaakt in India en daarmee is India de grootste filmindustrie van de wereld. Voornamelijk deze vorm van vrijetijdsbesteding is voor de Indiër heel belangrijk. Voor veel Indiërs is dit eigenlijk een manier om aan de harde realiteit te ontsnappen. De film is een soort ontsnapping uit de harde wereld.

De film neemt de mensen mee naar een soort sprookjesland. Dit blijkt uit het feit dat wat er in een film wordt vertoond, ver van de werkelijkheid is. Zo is vrije liefde wel mogelijk. Verliefde paartjes kunnen hun liefde niet in het openbaar uiten, wat in de films welk mogelijk is. Liefde uit vrije wil is in het echte leven een taboe. Huwelijken in de echte wereld zijn meestal semi-gearrangeerde. De potentiële partners krijgen een paar maanden de tijd om elkaar een beetje te leren kennen. Om dus aan de realiteit ontwijken is deze vorm van vrije tijdsbesteding heel geschikt.

Veel van de Bollywood films zijn bewerkingen van Amerikaanse films, de films worden zodanig bewerkt dat het lijkt alsof het geen kopie is van de wat vrije Amerikaanse film. In Amerikaanse films gaat het er vrijer aan toe op het gebied van liefde en seks. Door deze bewerkingen krijgt men inzicht in de cultuurverschillen. In India is seks een taboe, zelfs een kus is in een film is taboe. De Indiase filmmakers hebben als oplossing hiervoor de verliefde blikken van het verliefde paar en liederen door de spelers te laten acteren waarin hun emoties worden getoond

Vaste kruidige mix voor de films zijn muziek, dans, actie en drama, het emotie-element. In bijna alle films komen liederen voor. De liedjes die worden geacteerd door de spelers, dat wil zeggen geplaybackt. Indiase filmmuziek of wel bollywoodmuziek is heel populair. Driekwart van het muziekaanbod in India bestaat uit muziekfilm. De echte zangers zelf zijn heel populair in zowel India als buiten India. Zij genieten de status van een popidool. 

Muziek uit Bollywood is niet alleen belangrijk voor de Indiase bewoners, buiten India wordt er ook geluisterd naar Bollywoodmuziek. Verder zijn deze liederen inspiratie voor de jongeren. Samen met de choreograaf worden de gepaste expressies van de speler gepresenteerd aan de kijkers.

Naast muziek is dans (choreografie) een heel belangrijk element in de film. Voor de jongere generatie is het een manier om hun eigen achtergrond te ontdekken en te betrekken in hun leven. De Bollywooddans is een stijl die jongeren aanspreekt, net als muziek is filmdans ook een inspiratiebron voor de jeugd om zich in de dans te ontwikkelen. In Nederland bijvoorbeeld zijn er veel jongeren die Bollywooddanslessen volgen. Zo zijn er dansgroepen in Nederland die tijdens Hindoestaanse evenementen optreden. 

Een ander ingrediënt voor een Bollywoodfilm is de emotie, dus de actie en het drama. De Indiase kijkers willen het liefst steeds hetzelfde zien: een verhaal over dramatische liefde, met een leuk uitziende held en heldin, een slechterik, wat actiescènes in de vorm van vuistgevechten en een happy end. Ja, de film moet een goed einde hebben, want anders is de kijker niet tevreden.

Niet alleen de dans en muziek hebben in enorme invloed op de kijkers van Bollywoodfilm. Kleding is uit de Bollywoodfilms worden steeds populairder. De meest bekendste vrouwelijke kledingstukken zijn gangra choli en sari. Gangra choli is een rok met een bloes en een dupatta, een sjaaltje. De sari's worden steeds populairder. 

De sari is eigenlijk een groot stuk stof dat op een speciale manier om het lichaam wordt gewikkeld. Ik heb me laten vertellen dat de sari is ontstaan in de tijd dat men niet kon naaien en stikken. Om toch het lichaam te kunnen bedekken werd een lap van tussen de vijf en zeven meter gebruikt. 

Ook op het gebied van internationaal gebied breekt India steeds meer door. Denk maar aan de het de clip Frozen van Madonna, waarin ze haar lichaam had versierd met mehndi, wat natuurlijk hoort bij de Indiase religie. Madonna heeft hiermee de Indiase cultuur bekender en populairder gemaakt in de internationale wereld. Missy Eliot heeft in haar nummer een tablaroffel dat van Indiase oorsprong is. In de jaren '70 waren de leden van The Beatles ook in de leer voor tabla en sitar bij een Indiase Goeroe.

Lagaan, was dit jaar genomineerd als beste buitenlandse film voor een de Acadamy Awards, de Oscars voor de beste buitenlandse film. Helaas heeft deze film niet gewonnen. De film heeft wel zeven India International Film Awards gewonnen in India. Deze nationale Awards kunnen gezien worden als de Indiase Oscars. Verder is India op de 55ste Cannes Filmfestival vertegenwoordigd door de film Devdas.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!