Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Bollywood arrow Profielen arrow Bollywood voor de westerse wereld
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Bollywood voor de westerse wereld E-mail

BollywoodHet begon ongeveer 4 of 5 jaar geleden. Mijn toenmalige vriendin Sharda, liet mij kennis maken met de Bollywood films. Ik als blanke begreep toen niet helemaal waar de films over gingen. Helaas waren toen nog niet alle films op DVD te verkrijgen, dus waren ze niet ondertiteld.

Deze Bollywood films trokken toch gelijk mijn aandacht. Ik zag een nogal rare man met een bierbuik aan het dansen en zingen met een beeldschone vrouw. Het deed me denken aan de vroegere Hollywood musicals, waar ook mooi gezang en gedans in voorkwamen. Al sinds jongs af aan was ik dol op musicals, ik vond het dan ook erg jammer dat Hollywood geen musicals maakte. Pas na jaren heeft Hollywood weer een prachtige musical, Moulin Rouge, gemaakt. 

Toen ik het gezang en gedans in de Bollywood films zag, dacht ik dat dit een uitzondering was. Een Bollywood musical die eens in de zoveel tijd wordt gemaakt. Maar Sharda vertelde me dat er meer waren. Er waren er duizenden. Elke Bollywood film had wel zang en dans erin. En zo begon mijn zoektocht naar meer.

Ik werd lid bij een Hindoestaanse videotheek. Daar werd ik nogal raar aangekeken, omdat je niet altijd een blanke ziet die een Bollywood film huurt. Helaas spreek ik geen Hindi. Ik begreep dan ook niet wat ze zeiden in de films. Maar, door een film te volgen kun je meestal wel een idee krijgen waar het over gaat. En dat had ik met de Bollywood films. De films gingen altijd wel over de liefde. Liefde, zoals alleen de Indiërs dat naar voren kunnen brengen. In Hollywood films zie je zelden of nooit zulke mooie liefde. 

2 jaar geleden besloot ik een DVD-speler te kopen. Veel Bollywood films komen tegenwoordig ook op DVD uit. Gelukkig voor mij, want nu zijn de films ook ondertiteld en begrijp ik waar het over gaat.

Ik heb veel Bollywood films gekocht op DVD. Het verhaal dat mij het toch meest heeft aangegrepen, is Kuch Kuch Hota Hai. Het verhaal kwam zeer realistisch over bij mij. Het was een puur Indiaas verhaal, maar toch zat er iets westers in. 

Een tijd geleden kwam er iedere zondag op Nederland 3 Hindoestaanse films op TV. Ik weet zelf niet veel over de Indiase cultuur. Maar de film Mother India is ook nog zo'n aangrijpend verhaal. Dit verhaal liet mij het beeld zien van het echte India. Het keiharde leven dat de mensen daar hebben, is prachtig in beeld gebracht. 

Wat betreft de special effects, staat Bollywood nog maar net in haar kinderschoenen. Het niveau van Hollywood hebben ze nog niet bereikt. Maar dat maakt de films er niet minder om. Ik denk dat Bollywood en Hollywood nog veel van elkaar kunnen leren. Bollywood als het aankomt op het maken van actiefilms met specials effects en Hollywood als het aankomt op het maken van liefdesverhalen.

Het blijft jammer dat er geen Bollywood films op TV worden uitgezonden. De westerse wereld weet niet ze mist. Maar misschien gaat Bollywood wel de juiste weg op. Een tijd geleden zag ik in de Pathé Arena, dat zij 1 keer per week een Bollywood film draaien. Het waren wel oudere films, maar wie weet zullen we in toekomst ook mogen genieten van nieuwere Bollywood films in de bioscoop. Ik weet zeker dat ik me zal vermaken.

Theo Langhuizen

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!