Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Religie arrow Hindoeisme arrow Diya Jalao
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Diya Jalao E-mail

SoulSpiritHindi films hebben de afgelopen jaren talrijke liederen voortgebracht voor allerlei festiviteiten zoals Holi en Raksha Bandan, maar voor het grootste festival Divali, zijn er nauwelijks liedjes gecomponeerd. Er zijn wel enkele, maar die zijn op één hand te tellen.

Divali, het lichtjesfestival, werd in Hindi films vaak gebruikt om het verhaal een dramatische draai te geven. Er zijn weinig films waar Divali gevierd wordt met zang en dans zoals Holi, Raksha Bandhan of Navrati. Eens in de blauwe maand zal je een film tegenkomen waarin dit festival wordt gevierd met familie en vrienden. Eigenlijk is het niet zo vreemd dat er weinig van dit soort liederen zijn. Door het vele vuurwerk dat tijdens dit festival gebruikt wordt kom je onmogelijk in de stemming om een liedje te zingen, laat staan dat je zult worden gehoord.

De weinige Divali liederen die bekend zijn, dateren van films uit vroegere tijden. Eén van de redenen waarom Divali zo weinig gevierd wordt in films is, dat de meeste Hindi film regisseurs van Mumbai komen. Deze gebruiken meestal festivals in hun films, die in deze regio groots gevierd worden, zoals Ganesh Chaturthi. Eerdere filmregisseurs kwamen van het noorden, waar Divali een prominenter festival is.

Maar toch, de weinige liedjes die er voor Divali gecomponeerd zijn, zijn wel liedjes die gedenkwaardig zijn, omdat zij een duidelijke stempel drukten in de betreffende films. De twee meest memorabele liedjes zijn misschien wel Aai Divali, Aai Divali, gecomponeerd door Naushad voor de film Rattan en Ghar ghar mein Divali hai, mere ghar mein andhera van de film Kismet. 
Een ander bekend lied is Deepawali manayen suhani, mere Sai ke haaton mein jadoo ke pani, van de film Shirdi Ke Saibaba. Chote chote nanhe munne pyaare pyaare re, vertolkt door Dharmendra in de film Jugnu, is een vrolijk liedje voor kinderen gezongen tijdens Divali scène in de film. Het meest romantische Divali liedje is misschien wel Laakon taare, aasman mein…dekh ke duniya ke divali, dil meera chupchaap jala, van de film Aur Raasta. Dit lied was een regelrechte hit.

Namens Indian Feelings wens ik jullie allemaal een muzikaal Subh Divali toe.

Avinash Ishwardat

Bron: The Times of India
Screen India
Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!