Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Nieuws arrow India arrow Indiaas sociaal netwerk helpt arme mensen aan baan
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Indiaas sociaal netwerk helpt arme mensen aan baan E-mail
ImageTwee Amerikanen en een Indiër, waaronder twee voormalig medewerkers van Microsoft, werden dagelijks geconfronteerd met arme mensen in Bangalore. Deze mensen waren naarstig op zoek naar een baantje als huidhoudster of tuinman, om maar enkele dollars per dag te kunnen verdienen. Aan de andere kant hoorden ze hun welvarende vrienden uit de computerwereld klagen over een tekort aan betrouwbaar personeel. Deze mensen moesten met elkaar in contact gebracht worden via een sociaal netwerk op internet.

 

 ‘Een goed sociaal netwerk draagt bij aan de kwaliteit van bestaan van mensen en de mate waarin zij kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving’.

Het hebben van een netwerk is erg waardevol omdat het in de volgende vormen  ondersteuning kan bieden: praktische ondersteuning, informatieve ondersteuning, emotionele en sociale ondersteuning. Onderzoeken tonen aan dat een goed functionerend sociaal netwerk van groot belang is voor het vervullen van levensbehoeften. Uit onderzoeken komt tevens naar voren dat er een verband bestaat tussen het ontbreken van een goed sociaal netwerk, niet vervulde levensbehoeften en aanwezige problemen. De praktijk wijst uit dat de kring rondom mensen met een beperking grotendeels uit familieleden en betaalde krachten bestaat. Gezinnen waarin kinderen met beperkingen opgroeien, moeten dikwijls de ondersteuning van een sociaal netwerk missen. Mensen hebben mensen nodig. Dit is het uitgangspunt van de methode . Een netwerk reikt handvatten aan om meer mensen in te schakelen bij het wel en wee van iemand of verwante met een beperking. Maar hoe breng je in het onderhavige geval armen, die nauwelijks kunnen schrijven en vaak geen ervaring met een computer hebben, op een sociaal netwerk op internet? Voornoemde initiatiefnemers bedachten de internetsites babajob.com en babalife.com, waarbij de eerste een vacaturesite is en de tweede een sociaal netwerk. Het trio bedacht een simpel concept om rijk en arm met elkaar in contact te brengen: betaal mensen die de armen aan een baan helpen.


"De meeste mensen in India vinden werk via mensen die ze kennen, door hun uitgebreide sociale netwerk. De mensen die werknemers zoeken, doen dit vaak ook via mensen die ze vertrouwen", zegt Sean Olin Blagsvedt, oprichter van babajob.com in een artikel in de Business Standard. "Een zakenman in India die een chauffeur zoekt, zal bij een vriend te rade gaan. Deze vraagt het weer aan zijn chauffeur. Hierdoor krijgt de zakenman een betrouwbare chauffeur, want de chauffeur van de vriend zal geen nietsnut aanraden, uit angst om zijn eigen baan kwijt te raken. Om deze dynamiek naar het internet te vertalen, betaalt babajob.com mensen die als intermediair tussen werkgever en werknemer fungeren. In dit geval krijgen dus zowel de vriend van de zakenman als zijn chauffeur een geldbedrag van ongeveer 2,5 dollar, wanneer zij de zakenman in contact brengen met een werkzoekende naar zijn keuze.

Dit wordt betaald uit de advertentiekosten op babajob.com. Het probleem is natuurlijk dat weinig armen toegang hebben tot het internet. Daarom zijn er 'mentors' in het leven geroepen. Dit kunnen vrienden zijn, maatschappelijke organisaties, familie of zelfs de eigenaar van een internetcafé. Zij houden de contacten op internet bij voor de werkzoekenden. En uiteraard krijgen ook zij een geldbedrag per succesvol gelegd contact.
Het idee krijgt steeds meer aandacht en waardering. Steve Pogorzelski, president van de internationale afdeling van monster.com, de Amerikaanse vacaturesite, zei in de International Herald Tribune over het concept: "Dit is een belangrijke innovatie, want het opent de arbeidsmarkt voor arme mensen die nauwelijks toegang hadden tot deze opties".
Krishna, een econoom van Duke University prees in hetzelfde artikel het idee als een "zeer significante innovatie", maar waarschuwde dat de allerarmsten nog steeds niet over het sociale netwerk beschikken die ze bij het babajob.com netwerk moet brengen.


Babajob.com beperkt zich nu nog tot banen in Bangalore die tot ongeveer 177 euro per maand verdienen. Het is van plan uit te breiden naar andere steden en andere categorieën werk toe te voegen. Ook wordt er gewerkt aan een interface waarvoor geen geletterdheid vereist is.

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!