Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Fashion arrow De Saree - Deel 1
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
De Saree - Deel 1 E-mail

FasianAl sinds de eerste afbeeldingen van Indiase vrouwen kan men hen herkennen aan hun saree. Niets is kenmerkender voor een Bharatya Nari dan haar saree. Maar wat is een saree nou precies? Waar komt de saree vandaan? Wat maakt de ene saree anders dan de andere? Is er een groot verschil tussen de saree's van toen en nu?


De Indiase saree (ook wel sari, seere, sadi of chira genoemd) is 's werelds eerste vorm van klederdracht. Deze bestaat al ruim 5000 jaar en wordt zelfs omschreven in een van de oudste geschriften, daterend uit 3000 v. Ch. 
Hoewel de manier van draperen in de loop der tijd veranderd is, heeft dit kledingstuk de tijd en mode overwonnen. De saree is en blijft een elegant en klassiek stuk. Dit mede doordat 75% van de Indiase bevolking de saree nog steeds als dagelijkse kleding draagt.
Vroeger kon men duidelijk aan een saree zien met wat voor vrouw men te maken had. Dat kon bepaald worden door de lengte van de saree (die kan variëren van 4,5 m tot 7 m), de manier waarop de saree was gedrapeerd en gewikkeld of de hoeveelheid bewerking die zichtbaar was. Zo had een vrouw van adel altijd een langere saree dan een werkster. Hoe langer de saree des te belangrijker je was. Deze langere saree was ook prachtig bewerkt met goud of zilverdraden. Door enkele kleine aanpassingen kon de hele functie van de saree veranderd worden. Door middel van een gouden, zilveren of stoffen buikriem kon ervoor gezorgd worden dat de plooien van de pallu (bovenste bewerkte gedeelte van de saree) op hun plaats bleven zitten. Op deze manier werd van een gewone werksaree een krijgerspak gemaakt wanneer de vrouwen hun vijanden te lijf gingen.

De saree kan dus op verschillende manieren worden gedrapeerd. Dat verschil zie je ook per regio in India. Hierdoor ontstond er per regio een eigen stijl. Enkele voorbeelden zijn; Gujarati-stijl, Maharashtran-stijl, Tamilian-stijl, etc. 
De bekendste stijlen in Nederland zijn de Universele- en Gujarati stijl. Bij de Universele stijl is de pallu naar achteren en bij de gujarati stijl is de pallu naar voren. 
Terug van heen geweest is onder andere, het slangenmodel, waarbij de pallu vanaf de knieën naar boven toe meerdere keren om het lichaam heen wordt gewikkeld. Deze stijl wordt ook wel de Mumtaz stijl genoemd, omdat de actrice Mumtaz deze vroeger in haar films droeg.

Ook de Hindoestaanse vrouw van nu vertoont zich vaker op gelegenheden in een saree en weet menig oog op zich te laten vallen. Voorgaand waren de twee- en driekleurige saree's in trek. De heldere kleuren in de saree zijn tegenwoordig weer heel populair en tegelijkertijd zijn ook de 7 meter lange saree's in trek. Stoffen zoals zijde en satijn zijn dan ook het meest gevraagd. De combinatie slankt je niet alleen af, maar door de extra lange saree kan er een lange pallu gemaakt worden, waardoor je langer lijkt. Verder zijn de zilveren en gouden handbewerking chiquer dan machinaal bewerkte saree's. Zo straalt een handbewerkte saree in combinatie met de zachte stoffen en lange pallu een koninklijke look uit. En dames, dat is toch precies wat elke vrouw altijd wenst? 
Bij winkels zoals Virasat - Indian Designers Fashion - vindt men, alleen deze 7 meter, zachte stoffen, handgemaakte saree's in de kleuren van nu.

De saree is niet alleen een lapje stof, maar een stuk van onze historie, een gedeelte van onze Hindoestaanse identiteit, die op verschillende manieren kan worden omgetoverd tot het meest elegante stuk kleding die alle schoonheden van de vrouw ophaalt. 

Anureeta Moese

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!