Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Entertainment arrow Body & Beauty arrow Menstruatiepijn
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Menstruatiepijn E-mail
Sommige vrouwen hebben pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik of trekt de pijn naar de rug of de benen. Sommige vrouwen hebben bovendien last van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, duizeligheid of moeheid. Soms zijn ze wat sneller verdrietig of geïrriteerd voor en tijdens de menstruatie.
We kunnen drie soorten pijn onderscheiden die verband houden met de menstruatiecyclus:

 1. Ovulatiepijn is de pijn, die optreedt vlak voor en op het tijdstip, waarop de eisprong plaats vindt. Dit is circa 14 dagen voor de menstruatie.
 2. In de laatste week voor de menstruatie wordt onder invloed van de hormonen wat vocht vastgehouden. Hierdoor kunnen premenstruele pijnklachten ontstaan. Behalve buikpijn kunnen ook klachten als hoofdpijn, zich slap en niet lekker voelen, slapeloosheid, nervositeit en misselijkheid optreden.
 3. De pijn van de menstruatie zelf is kramp in de baarmoeder. De krampen worden veroorzaakt door het samentrekken van spierweefsel, dat leidt tot afstoting van het baarmoederslijmvlies.

Waardoor komt het?
De menstruatie wordt door hormonen geregeld. Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, wordt dikker, zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich regelmatig samen om het slijmvlies af te stoten.

Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie. Dat komt door onder andere de stof prostaglandine dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt.
Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen, kunnen veel last van pijn hebben; vrouwen die veel bloed verliezen, hebben soms helemaal geen last van pijn.

Kan het kwaad en wat kan je eraan doen?
Menstruatiepijn is voor veel vrouwen erg vervelend, maar het kan geen kwaad. Hier volgen enkele tips waarmee je de pijn mogelijk kunt verlichten.

 • Zorg voor rust en ontspanning. Als de pijn ook uitstraalt naar je rug, kun je met oefeningen je onderrug ontspannen door bijvoorbeeld oefeningen te doen waarbij je de rug achtereenvolgens hol en bol maakt.
 • Het geeft soms verlichting als iemand je onderrug masseert.
 • Leg een warme kruik op je buik of onderrug of neem een warm bad.
 • Bij sommige vrouwen vermindert de pijn na een orgasme.

Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met je huisarts:

 • als de tips niet helpen en de pijn slecht te verdragen blijft;
 • als je nooit menstruatiepijn hebt gehad en nu ineens wel;
 • als de pijn anders aanvoelt dan gewoonlijk.
 • Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt, overleg dan met je huisarts

Geneesmiddelen bij menstruatieklachten
Bij lichte buikpijn kan je paracetamol gebruiken. Bij buikkrampen met wat meer pijn is ibuprofen of naproxen aan te bevelen. Deze middelen kunnen echter negatieve effecten geven bij verschillende ziektebeelden. Lees voor het gebruik van deze geneesmiddelen altijd eerst de bijsluiter, overleg met je huisarts of apotheker. Deze kunnen je onder andere informatie geven over de dosering, een wisselwerking met andere geneesmiddelen en eventuele bijwerkingen

Als de menstruatie je veel last bezorgt, kun je dit het beste met je huisarts bespreken. Eventueel kan je in overleg overwegen om de pil te gaan slikken. Vaak verdwijnen de klachten ook na een zwangerschap. Het is nog niet bekend hoe dat precies komt.

Veelvoorkomende misverstanden
Veel mensen denken, dat tijdens de menstruatie geen borstvoeding mag worden gegeven. De smaak van de moedermelk zou dan niet goed zijn en de voedingswaarde zou lager zijn. Dit is echter absoluut onjuist.
Ook wordt wel gedacht, dat jonge meisjes voor hen eerste menstruatie niet zwanger zouden kunnen worden. Dat is echter wel degelijk mogelijk, want de eisprong vindt circa 14 dagen voor de eerste menstruatie plaats.

Bronnen:
Nederlands Huisartsen Genootschap
Patiënten folders

Avinash Ishwardat
Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!