Aishwarya   |   Akshay   |   Sanjay   |   Shahrukh   |   Bollywood TV   |   DATABASE   |   FORUM   |   NEWS   |   RINGTONES   |   TAGS

Bollywood Movie Database

Menu

Home arrow Religie arrow Hindoeisme arrow Doel van het leven?
Opmerkelijk E-news Entertainment Sport
Maximale hypotheek
Wilt u zakelijk gaan investeren? Of staat u op het punt een huis te kopen. Bereken dan zelf snel, makkelijk en overzichtelijk het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Indien u weet wat u maximale hypotheek lasten per maand zi...
Doel van het leven? E-mail
Wat is het doel van het leven? Zeker het nadenken waard.
In het eerste gedeelte van dit artikel stel ik vragen aan een 1e jaar geneeskunde studente aan de Erasmus universiteit. In het tweede gedeelte stel ik vragen aan een spiritueel geleerde, een swami uit Shri Lanka.
Waarom studeer je geneeskunde? Wil je dokter worden?
"Ik hoef niet perse dokter te worden, ik heb nog niet besloten wat ik ga doen. Geneeskunde leek me leuk om te doen, ik wilde altijd al iets met mensen doen. "

De meeste mensen studeren geneeskunde, omdat ze veel geld verdienen en een bepaalde status krijgen.
"Ik niet hoor, maar het geld en de status is wel belangrijk. "

Hoe zie jij je toekomst?
"Studie afmaken, werk zoeken, veel geld verdienen en trouwen. Ik zou heel graag een gezin willen hebben. "

Denk je zo gelukkig te zijn?
"Nou met al die scheidingen weet ik het niet. Ik denk dat het mij wel lukt. Als ik eenmaal een huis, genoeg geld en een gezin heb kan er toch weinig mis gaan?"

Wat denk je dat het doel is van het leven?
"Je bent gek! Onzinnige vraag. Niemand kan dat beantwoorden."

Ja, wat is het doel van het leven? Ik weet het ook niet. Ik ben op zoek gegaan naar iemand die het wel wist. Een swami uit Shri Lanka, die op bezoek kwam.

Waarom ben je swami geworden?
"Ik wilde mezelf spiritueel ontwikkelen en anderen helpen."

Hoezo anderen helpen, volgens mij vullen al die swami's uit het buitenland alleen hun eigen zak als ze naar Nederland komen.
"Dat is een typisch westers denkbeeld, het enige waar waarde aan wordt gehecht is materie en in dit geval geld. Ik heb alles afgestaan: mijn familie, werk en al mijn materiële rijkdommen. Het enige wat ik heb is een oranje gewaad en verder niets. Ik doneer het geld dat ik krijg aan goede doelen. Heb je een swami ooit in een paleis zien wonen? Ik ben hier alleen gekomen om mijn kennis met anderen te delen en mensen de kans te geven om zich spiritueel te ontwikkelen."

Hoe kun je ons nou helpen, we hebben alles toch al?
"Weer de materialistische denkwijze. Jullie hebben alles op materieel niveau voor elkaar, maar niet op spiritueel niveau. Mensen in het westen denken dat ze gelukkig zullen zijn wanneer ze een huis, status, auto, veel geld en een gezin hebben. Als dat werkelijk zo is, zijn de mensen die dit hebben altijd gelukkig. Dat is niet waar! Het zijn juist deze mensen die bij mij aankloppen. Het materiële heeft ze niet gelukkig gemaakt."

Hoe zie jij je toekomst? Ga je de rest van je leven zo doorbrengen, mensen kennis geven en zo gelukkig maken?
"Ja, dit is het pad dat ik bewandel. Ik heb alles afgestaan om mensen te helpen. Alleen kennis geven is niet genoeg. Er is ook wat liefde, aandacht en tijd nodig om de problemen (verdriet) van velen te kunnen oplossen."

Denk je zo gelukkig te zijn?
"Ja, zeker. Het voelt als een totale bevrijding, ultieme vrijheid. Als je van al het materiële afstand weet te doen."

Wat denk je dat het doel is van het leven?
"Dienen. Het dienen van anderen, dat is het pad naar de bevrijding. Natuurlijk heeft dit pad zo zijn regels. Het moet gebeuren zonder eigenbelang."

Deze gebeurtenissen hebben mij zo aan het denken gezet. Wat moet ik nu doen? Wat is mijn doel in het leven? Ik wil graag iets anders in mijn leven bereiken, maar wat? Is status, veel geld, mooie auto het antwoord? Of moet ik mezelf spiritueel ontwikkelen, mijn chakra's openmaken of iets dergelijks? Wat het ook is, ik heb geen zin in de alledaagse sleur van het leven. Volgens de Geeta reïncarneert elk mens ontelbaar maal voordat hij moksha bereikt. Als dat zo is, dan is de kans groot dat ik heel vaak heel rijk ben geweest, maar ik moet elk leven weer opnieuw beginnen. Trouwen en kinderen krijgen lijkt me ook niets, volgens mij heb ik dat een miljoen jaar geleden als kakkerlak ook bereikt. Wat nu??

Vikash Anroedh

Commentaar
Zoeken
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!